Хенри VIII – мъж, монарх, чудовище

22738
Хенри VIII – мъж, монарх, чудовище
Снимка: Viasat World

Тази седмица мъжът #вкъщи и в дoма на епичната драма, както и по ТВ каналът за история на Стария континент, Viasat History, е доста височайша особа и необикновен, а именно: Хенри VIII!

Превъплъщението на актьора Джонатан Рийс Майерс в сериала „Династията на Тюдорите“, която е по ТВ канал Epic Drama всяка сряда от 22:00, е едно от любимите на българската публика.

Макар че предизвика много противоречиви отзиви още при излизането си поради факта, че не пресъздава визуално достоверен образ на английския монарх, това изпълнение на Джонатан, известен с киноролята си в Match Point на Уди Алън, както и в култовия Velvet Goldmine на Тод Хейнс, остава любимо на милиони зрители пред малкия екран по света, а в последствие го отвежда до роли в ТВ поредици като Dracula и Vikings.

Династията на Тюдорите“ спечели милиони зрители по цял свят, като не само актьорският състав обра овации и награди, но поредицата се отличи и с уникалния дизайн на костюмите, артистичната си режисура, музика, операторско майсторство и визуални ефекти. В ролята на Ан Болейн, на Джонатан партнира Натали Дормър, известна по-късно с ролята си в Game of Thrones.

От самото начало на 40-годишното си царуване, Хенри VIII е монарх с безразсъдни амбиции и почти никакъв интерес към държавните дела. Това го прави играчка в ръцете на неговия пръв съветник, плетящия интриги кардинал Томас Уолси, чиито амбиции да стане папа напълно са го обсебили.

Желанието на крал Хенри за мъжки наследник и неспособността на съпругата му Катерина Арагонска да му роди такъв, поставя съдбата на империята на карта, подпомага възхода на Ан Болейн - любовница, устремена към короната, и предизвиква кървава протестанстска Реформация, която подкопава първостепенната роля на католическата църква в Европа.

От тази неделя, 7 юни, отново в 22:00, по ТВ канал Viasat History тръгва документална поредица за противоречивия английски монарх.

„Хенри VIII: мъж, монарх, чудовище“ изследва психологията, амбициите и сложните взаимоотношения на скандалния владетел, изследвайки страстите на човека под короната. Ще разберете всичко за безмилостните сделки на Хенри VIII, откъсването от Рим и трайното му въздействие върху облика на Великобритания, каквато я познаваме в наши дни.

Всеки епизод представя портрет на най-известния монарх на Великобритания. В началото е младият Хенри, който си представя бъдещето си като велик крал, който ще съперничи на най-богатите и могъщи управници в Европа. Поредицата продължава, като разглежда как отделянето му от Рим му носи огромно богатство и безпрецедентен авторитет, но същевременно го оставя политически изолиран и заобиколен от хора, които не се осмеляват да му противоречат.

Поредицата завършва с изследване на наследството на Хенри и неосъществените му амбиции. Богатата реконструкция и приносът от множество исторически експерти ще отведат публиката на пътешествие през вътрешния свят на Хенри, множеството му скандални връзки и професионалния му живот в двора.

За тези, които предпочитат романтиния образ на младия Хенри VIII, Viasat History ще покаже отново документалния „Хенри и Ан: Любовниците, които промениха историята“, представени от една от най-чаровните водещи по ТВ канала за история, Д-р Сузана Липскомб.

Те са две от най-известните фигури в историята, но колко всъщност знаем за тези злочести любовници и техните истински характери и мотиви? Вижте в полунощ на 16 срещу 17 юни. Част втора е седмица по-късно по същото време, на същото място.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

За пълната програма на канала следете www.viasathistory.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Великите мистерии на човечеството и жените на фронта по VIASAT HISTORY

Чудесата на Мексико и От Йелоустоун до Юкон по VIASAT NATURE

Домина по Epic Drama - една жена, изпреварила времето си със столетия

Изгубеното, необикновеното и неочакваното – Viasat History Зад обвивките на мумиите

Viasat History представя революционните оръжия на Втората световна война

Viasat Nature по магичния маршрут до Нова Зеландия: Митичните острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Семейни забавления - #Вкъщи