3 предимства на CrossFit и някои съображения плюс БОНУС - Речник на атлета

6919
3 предимства на CrossFit и някои съображения плюс БОНУС - Речник на атлета
Снимка: Bestefficient

Фитнес индустрията е постоянна борба за надмощие, да покажеш, че си по-добрия, че методите ти на трениране са над всички останали. По-голяма зала, по-добри уреди, повече локации, по-интересен график.

В светлината на това - CrossFit се оказва изумителна маркетингова машина. Той започва преди 20-ина години като нещо средно между гимнастически салон и зала по вдигане на тежести.

Това, което успява да направи много добре във времето, е да еволюира и да сложи ръка на всичко съществено като форма на физическо натоварване, като го интегрира в своя протокол. А това е едно от разковничетата на съвременния спорт – просто се налага той да бъде симбиоза от тренировъчни методи, прилагана правилно.

За това, обаче, има един ключов фактор. Истината е, колкото и да е голяма залата, дори локацията и графикът да ви дава възможност да тренирате навсякъде и по всяко време, каквито и дисплеи и индикатори да имат уредите, че да отчитат вашите повторения (примерно), накрая всичко опира до това кой ще ви посрещне!

Треньорът - каква основа ще ви изгради с квалификацията и опита си и каква среда ще ви създаде - с отношението си.

3 предимства на CrossFit тренировките

1. Те са удобни и достъпни

Едно от предимствата на CrossFit тренировките е това, че е метод на трениране разпространен по цял свят и ако сте свикнали с тях - можете да намерите група и занимание почти навсякъде и по всяко време. 

Ако треньорът е добре подготвен, ще ви помогне да направите тренировката на деня (WOD) приспособена за вас. Така например, ако изпитвате затруднения с Олимпийските движения, вашата тренировка може да бъде пригодена да не съдържа Олимпийски движения.

2. Тренировките са свежи и вълнуващи

Това е една от големите иновации на CrossFit. Няма две еднакви тренировки. И когато и да стъпите в кросфит залата, никога не знаете какво предстои да правите.

Ако има 10 фактора, които са водещи за физическия и функционален прогрес на някого, разнообразието е 9ти под ред, но все пак хората се нуждаят от него, за да ги държи будни на пътя. Ето къде CrossFit са уцелили в десетката с техните тренировки на деня (WODs), които се променят непрекъснато.

Вижте целия речник на bestefficient.com или последвайте този линк

 

3. CrossFit тренировките са универсални и ефектни

...и виждали ли сте момичетата, които тренират кросфит?!

Кросфит тренировките са фокусирани върху повече функционалност и реална сила. Например набиранията са по-очевидни, по-функционални и има повече реално приложена сила в тях. За сравнение, ако можеш да направиш сгъване за бицепс с Х тежест, това не означава със сигурност, че ще можеш да направите Х на брой набирания.

 

По-образно казано: Като изключим някои фитнес маниаци, които биха оценили, че правиш изолирано разгъване за трицепс с Х тежест, целият останал свят ще бъде много по-впечатлен от момичето, което успява да направи 10 набирания.

 

Тя при всички случаи ще изглежда сякаш е светлинни години напред!

CrossFit изисква своето, не се заблуждавайте

1. Тренировките са „забавни“

Едно от често срещаните оплаквания, наред с травмите, е голямото натоварване, на което са подложени хора, дори в групи за начинаещи. От няколко човека съм чувал за загрявки, включващи 50 бърпита! Да, това най-вероятно са изключения - проверих историята и в онзи момент е имало тенденция, свързана с бърпитата, но в групи за напреднали.

А опитвали ли сте някоя от т. нар. тренировки на деня (WOD)? Трябва да имате особено чувство за хумор, за да ги наречете „забавни“! Да, на някакъв етап вие ще оцените разнообразието на тези тренировки. Ще оцените, че в един момент бягате, в следващия сте на стойка на ръце срещу стената, а след това блъскате безмилостно медицинска топка в земята.

Ако обаче сте начинаещи, не отивайте на тренировка с нагласата, че е „забавно“. По-добре отидете с настройката, че ще е предизвикателство, за да запазите добрия си вкус в края.

2. Ще се учите от най-добрите

За да сте треньор по CrossFit, се изисква сертификат. Имайте предвид, обаче - за Треньор Ниво 1 е нужен само двудневен курс. С две думи следната ситуация е съвсем реална:

-      "Чао, колеги хубав уикенд на всички...

-      Здравейте пак, вече съм сертифициран треньор по CrossFit! Искате ли да тренирате с мен? "...

 

Факт е, че сред тези, които са покрили Ниво 1, има много треньори със сериозна история като спортисти или завършили треньорски специалности, университет, академия. Ако търсите Треньор Ниво 2, обаче - за България има само петима в базата данни на CrossFit.

 

Просто казвам да бъдете внимателни с това кой стои срещу вас и каква е основата, върху която е стъпил. Препоръчително е начинаещите да започнат с персонален треньор.

3. Кросфит ви прави „корави“

Почти всяка тренировка ви прави по-издръжливи – физически и психически. Ако искате да сте „корави“, защо не опитате бокс? Обещавам ви, че до края на заниманието ще разберете от какво сте направени.

Факт, че много неща в кросфит са заимствани от военната подготовка и обратното, но те няма да ви направят железни от само себе си. Изграждането на добра физика и формирането на определени волеви качества са два пътя, които имат пресечни точки, но не вървят задължително успоредно.

Подходете умерено, поразсъждавайте точно какво търсите, фокусирайте се върху това да бъдете/ станете атлетични, пък може и да не сте супергерои. Достатъчно е да се чувствате като такива!

А това ще се случи като намерите най-правилно за вас физическо натоварване – такова, което отговаря на темперамента ви, задържа интереса ви и така ви дава шанс да прогресирате. Измеримо да прогресирате.

Колко безопасен е CrossFit?

За CrossFit - с включена бонус тренировка за начинаещи (ВИДЕО)

Нова година, ново аз! Даже и след 2020, това си остава вечният лайтмотив на първите дни на януари! Упражнения вкъщи, ходене, йога, фитн...

CrossFit е високоинтензивна форма на натоварване. Рискът от травми се увеличава всеки път, когато увеличавате темпото на тренировката или тежестта, която преодолявате. Това, разбира се, се среща не само при CrossFit, но е важно да се отбележи тук, заради състезателния му темперамент.

Често срещани травми са:

  • Болки в кръста
  • Травми на коляното
  • Тенис лакът
  • И да не забравяме познатия за CrossFit – „Чичо Рабдо“ (идва от рабдомиолиза)

Илюстрация от Crossfit.com

 

Ако сте нов с CrossFit, добра идея е да започнете да работите с персонален треньор, който да се увери, че изпълнявате упражненията правилно. Лошото, ако имате лоша техника и в същото време гоните време и висока скорост, е че така карате в бързата лента към травматологията.

Бременността изобщо не е моментът да сте на първо място в протоколите за тренировката на деня (WOD). Така че, ако решите да продължите занимания, направете три неща в тази последователност:

Top 10 на фитнес 2020 годината на Actualno

Това е топ 10 на Bestefficient публикациите през 2020-та с автор фитнес треньора Стефан Терзийски с най-важните принципи, поуки и тук&n...

1. консултирайте се с вашия лекар

2. кажете на треньора си

3. и - все пак - намалете темпото и тежестите, които вдигате

CrossFit - най-важното преди да започнете

Нямам за цел да ви убеждавам да не опитате приключението, наречено CrossFit. Напротив! Искам само да ви подготвя за трудностите, които ще срещнете по пътя. Той, със сигурност, си заслужава.

Гребането – срещу стреса и за тялото (ВИДЕО)

Да се носиш с лодка над водата, заобиколен от красотата на природата, докато минаваш покрай ято патици, а в далечината се виждат побеле...

Списък с вашите задачи за по-добро спортно изживяване:

  • „Правило №1 преди да се захванете с CrossFit“: Намерете добър треньор, който да ви научи на основните движения, особено олимпийските движения и гимнастическите упражнения.
  • „Правило №2 преди да се захванете с CrossFit“: Намерете наистина квалифициран треньор, който постепенно и методично да увеличава вашето натоварване.
  • Ако сте начинаещ – започнете на по-бавни обороти и увеличавайте постепенно тежестите, докато достигнете форма, в която можете да предизвиквате възможностите си.

 

Моят CrossFit списък завършва тук. Надявам се да бъде начало на вашия или най-малко - на осмислено и по-добро спортно изживяване! 

 

До следващия път - sweat out, happiness in!

 

Силови тренировки и хранене за мускули – 8 ползи и предизвикателства (ВИДЕО)

По предписание на фитнес инструктора: Силовите тренировки са за хората, фокусирани върху изграждането на силна и дефинирана мускулатура...

Автор: Стефан Терзийски

 

Снимки: Actualno.com – в HIIT залата на Фитнес Спартак, София, където – в периодите на нормален достъп до фитнеса - се провеждат HIIT тренировки, водени от Стефан

 

БОНУС: CrossFit РЕЧНИК

Ето по-важните понятия, за да сте крачка напред, когато започнете

        A

  • AMRAP – As Many Reps As Possible. Максимален брой повторения, които трябва да се изпълнят за определен времеви период. Целта е да изпълните колкото повече можете кръга от упражнение или комплекс от упражнения преди зададеното време да изтече.
  • B
  • BOX мястото където се провеждат тренировките. Голямо пространство, в което се помещават само екзистенциалните за кросфит неща – лостове за набирания, тежести, дъмбели, пудовки и т.н.
  • BP – Bench Press – Лежанка
  • BS – Back Squat - Заден клек
  • BW – Bodyweight - Тренировка със собствено тегло или движение
  • C
  • C&J – Clean and Jerk – Изтласкване (едно от двете движения, участващи в олимпийското Вдигане на тежести)

Вижте целия речник на bestefficient.com или последвайте този линк

Източници: CrossFit.com, Men’s Health и active.com

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com