Bestefficient Challenge маратона на Actualno със стремително начало и рекорди още в първата си седмица

3425
Bestefficient Challenge маратона на Actualno със стремително начало и рекорди още в първата си седмица
Снимка: Стефан Терзийски

Въвеждат се категориите „Бегач“, „Walking Dad/ Mom“ и „Най-голям личен напредък“

 

Добре дошли на маратона на Bestefficient и Actualno! Преди да обявим първото временното седмично класиране е важно да знаете, че с домакините от най-активната рубрика на Actualno - ВКЪЩИ - въвеждаме още категории, в които ще отличим участниците в предизвикателството.

На 3 август стартирахме четири-седмично състезание, в което регистриралите се за участие трябва да изминат („с бягане, ходене, кълбета или пълзене“) дистанцията от 42км 195м на един класически маратон в рамките на цялото предизвикателство. Очаквахме между 8 и 12 участника. Към днешна дата участниците са над 20, а почти всички са пробягали минималното изискване.

 

Първо общо (временно) класиране

Някои от участниците не разбраха целта. 😄 Такъв е случаят на Иван Куманов (в класирането - instavan7), който вместо да мине един маратон за 4 седмици, направи 4 маратона за една седмица и направо превъртя километража, оглавявайки класацията с цели 151.6 изминати километра в рамките на седмицата от 3 до 9 август, включително.

Километричната истерия не спря дотук и на всеки 5 км по трасето зад него се наредиха съответно – Пламена (Поли Коева), която за тази седмица е втора с цели 145км, както и пътешественик трети – Гери - със зашеметяващ километраж от цели 140км.

*технически проблем при отчитане на данните на последния участник

Поради разнородната група с множество разностранни таланти се въвеждат още няколко категории, в които участниците в маратона ще бъдат отличени накрая:

 

Категория „бегач“

Сред най-бягащите се откроиха няколко имена и там битката се очертава да бъде оспорвана като вече преминали дистанцията на класически маратон с бягане са няколко човека – адашите ми Стефан Йорданов, следван от Стефан Арнаудов, а тук притичаха и Еми, и неслучайно - Поли.

Цвети също напрегна прасци, за да стъпи в тази елитна компания, а Габърче закова последния пирон във формацията.

Най-добрите „бегачи“ ще бъдат определени на база най-бързото средно темпо (pace) на километър при пробягани поне 10км 550м на седмица. Така например: участник, пробягал 17км със средно темпо от 5:50 на километър ще изпревари играч с пробягани 20км, но с темпо 6:30/км.

Тъй като имаме няколко участника, които не могат да отчитат ходене/ крачки, а дават статистика само за бягане, но пък тичат с темпо „FAST, never LAST“, от тях занапред ще очакваме да бягат, да бягат и само да бягат. Дълго, но за сметка на това бързо! 😉

 

Мама и тате проходиха (Walking Dad/Mom)

Това е най-насърчителната категория – на бягащите родители с деца до 7 години, която идва не да разграничава, а да бъде вдъхновение за онези, които казват, че нямат време за себе си понеже имат деца. Ето че на нашия влак има пътници с багаж и те се справят отлично! 😀

Маркирам няколко интересни случая:

• таткото с най-голям километраж Стефан Арнаудов – с голяма част от километрите под строгия надзор на една малка атлетка.

• екипно преминаване на една и съща дистанция на две сподвижнички Галя и Катерина

• Въпреки, че изостава в общото класиране – най-висока средна скорост с бебешка количка, регистрирана от няколко екипа на КАТ и мобилното приложение на Mi Smart Band – Диана

Най-прогресиращ

Последно, но не на последно място - категорията, която очаквам да се разгърне занапред, за да ни покаже играчите в сянка, които започнаха по-скромно в тази първа седмица, но в хода на предизвикателството ще надхвърлят себе си и ще достигнат свои лични върхове.

В резюме към участниците:

Вие разбихте на пух и прах представите ми на какво сте способни! Най-важното, което виждам у повечето от вас и което аз лично търся, е това да не са поредните няколко километра, а нова форма на забавление и повод да сме доволни, че сме направили нещо повече за себе си днес.

Казват, че навик се формира за 21 дни. Не знам дали е така, но ще се радвам, ако освен надпреварата и символичните награди, които сме подготвили за всеки (очаквайте новини за тях скоро), да остане именно това – нуждата у всеки да бъде малко по-активен и удовлетворението, че го прави за себе си.

 

Поздрави и фантастичен ден,

Треньорът на Отбора

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com