Всички пием вода. А какво знаем за нея?

27764
Всички пием вода. А какво знаем за нея?
Снимка: iStock/Gulliver

Водата ни е нужна през целия ден – от старта до самия му край, за да сме в оптимална форма. Вълшебната течност съставлява по-голямата част от нашето тяло и участва в много важни функции като „отмиване” на отпадните вещества от тялото, регулиране на телесната температура и подпомагане работата на мозъка.

И макар всички да сме наясно с тези добри ежедневни навици – да започнем деня с чаша вода, по време на напрегнатия ден в работа, както и при спорт, продължават да битуват митове и неразбиране около видовете води, тяхното съдържание и значение.

Почти ежедневно се озоваваме пред щанда с подредени шишета в различна големина, цветове етикети и капачки и си задаваме въпроса „Какво да избера – минерална или изворна?”. И двете са вкусни, и двете утоляват жаждата, така че каква точно е разликата между минералната и изворната вода? Е, всъщност доста голяма. Произходът и съставът играят своята роля в класификацията на животворната течност. И така…

Особен интерес за хората, които полагат специални грижи за своето здраве и тонус представляват нискоминерализираните води. Към тази категория спадат онези минерални води, които са с минерализация до 500 мг/л . Благодарение на този балансиран състав те са напълно подходящи за ежедневна употреба от възрастни, а елементите, които съдържат са естествен източник на полезни вещества в ежедневие, изпълнено със стрес и физическо натоварване. Те са тяхната добавена стойност. Минералната вода идва от защитени източници. За една от най-популярните води DEVIN например, това е 30-километрова екологично чиста зона, далеч от индустриално замърсяване. Минералната вода DEVIN е подходяща за активните и динамични хора, които искат да се погрижат за тялото си в забързаното ежедневие, по време на спорт и физическо натоварване. Тя е богата на натрий (цели 51 мг) и сулфати (19,75 мг), които благоприятстват функциите на жлъчния мехур, храносмилането и пречистват черния дроб. Високото съдържание на силиций (42,97 мг) „отговаря“ за мощния детокс ефект на DEVIN Минерална. Флуоридът пък, който е със стойности 3.69 мг, въздейства благоприятно на зъбите и костната система, като предпазва от остеопороза и кариеси. Хлорът със своите 2.90 мг се грижи да се запази осмотичното налягане в клетките. От друга страна, нивото на pH е значително по-високо от това на изворната на вода – 9,56, което я определя като алкална, чудесно тонизиращо и стимулиращо средство. Днес алкалната вода е незаменим приятел в битката срещу толкова вредната за здравето киселинност на организма, свързана с консумацията на бързи и висококалорични храни. Най-хубавото е, че редовната ѝ консумация допринася за възстановяне на веществата, които губим ежедневно.

Изворната вода е с много ниски нива на минерализация, което я прави подходяща за употреба от хора на всички възрасти, включително и бебета, без да има нужда да се преварява за приготвяне на детска храна. Изворната вода на DEVIN идва при нас директно от чист извор в Родопите, а нивото ѝ на pH е 7,7, което я поставя в „златната среда” в групата на алкалните води. От друга страна, натрият, който е важен за тялото, защото пренася жизненоважни хранителни вещества, е само 5,7 мг, правейки я идеална за бебета и бременни.

В нашия свят потребителят винаги иска да е информиран. Консумацията на бутилирана минерална или изворна вода означава, че всеки път ще сте наясно какво точно купувате, започвайки от нейния произход, през строгите хигиенни проверки до съобразения състав, ясно обозначен върху етикета.

Убедихте ли се вече колко е важен съставът на водата? И тъй като вълшебната течност е синоним на живот за човешкото тяло, изборът минерална и изворна вода, който правим, когато посягаме към бутилката, е правилен. Важно е да не забравяме да събираме разделно и да изхвърлим пластмасовата опаковка на правилното място, за да бъде рециклирана и да заживее втори живот.

Фабриката на DEVIN в град Девин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com