БАБХ установила измама със сирена в 3% от проверените случаи

2549
БАБХ установила измама със сирена в 3% от проверените случаи
Снимка: Thinkstock/Guliver

11 мандри в България произвеждат млечни продукти, в които има немлечни мазнини и са го декларирали. 58 предприятия пък произвеждат и имитиращи, и неимитиращи продукти. Това заяви Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните”.

Кулински изрично подчерта, че не във всички случаи немлечните мазнини са незаконни – трябва да има изрично уточнение на етикета и всичко ще е наред. При над 560 взети проби за наличие на немлечни мазнини през миналата година, 17 проби са показали наличие на такива мазнини, без това да е посочено на етикета. Частично се заменя млечната мазнина с хидрогенизирани палмови мазнини. Отделно понякога има по-високо водно съдържание, каза Кулински.

БАБХ: 11 предприятия произвеждат само имитиращи млечни продукти

Единадесет предприятия в България правят само имитиращи млечни продукти, съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на паза...

Припомняме, че според проучване на „Активни потребители” има немлечни мазнини, без това да е указано на етикета. Ставаше въпрос за насипно сирене "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), насипно сирене "Здравец" ("Сибила 2000"), насипно сирене "Старопланинско" (производител "Сирма Приста"), насипно краве саламурено сирене "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003"), насипно сирене "ЦБА", което е собствената марка на "ЦБА Коме". Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани.

От думите на директора стана ясно, че в законодателството ни никъде не се казва колко задължително трябва да зрее сиренето. По БДЦ сиренето трябва да зрее поне 45 дни. Иначе зреенето трябва да е в срок, който е указан в техническата документация на продукта, посочи експертът.

По случая с натровеното с гъби тричленно семейство, Кулински коментира, че официалният сигнал от РЗИ е за натравяне от гъби. Пратили сме проба за изследване в чужбина и чакаме резултати, добави той. Пред в. „Труд” шефът на „Пирогов” Стоян Миланов каза, че отровата не е от гъбите. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките на яденето, допълни проф. Миланов. Припомняме, че според данни от пострадалите те са яли яхния с гъби, преди да се проявят симптоми на замаяност и превъзбуда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика