И лайонезата е майонеза - важното е олио да има!

10693
И лайонезата е майонеза - важното е олио да има!

Няма задължително изискване в майонезата да има яйца. С това оправдание д-р Камен Николов, началник на отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) нарисува набързо картината що е то майонеза от гледна точка на властта.

В спора се ражда истината, казват древните гърци. Понякога обаче просто няма място за спор предвид това откъде тръгват гледните точки на страните в спора. Когато някой ти каже, че в майонезата може трябва задължително да има олио и/или зехтин, а другото е въпрос на въображение.

Краят на реформите

Коментар на Даниел Смилов, публикуван в портал "Култура" До лятната ваканция на парламента съдебната и антикорупционната реформа ще за...

Да си развихрим въобръжението тогава. Може например да сложим в олиото домати, краставици и сирене – майонеза ще е! Ако добавим и ракия, ще намалим водното съдържание, защото в ракията се намират и други съставки като грозде, сливи, ябълки, круши, кайсии – да не се отвличаме, че почва да се появява един гъделичкащ сърбеж в гърлото. Можем в олиото да сложим и червен пипер – ще сгъстим „майонезата“ и ще си я мажем на филийка. Няма да е като филия с мас, но премиерът все пак е имал по-различен живот. Можем към олиото да добавим и малко пясък – или пък чакъл. За водата е ясно – даже не 80%, ами направо 99%. Водата е полезна – хидратира ни, а идват горещи дни и не трябва да позволяваме кръвта ни да се сгъстява, защото следват неприятни последици за мозъка. Макар че кой знае дали на д-р Николов кръвта му не е сгъстена ... А може да използваме и рецептата на треньора на германците Йоаким Льов за майонеза - неговото си е малко лайонеза, но нали е важно олио да има, ще мине.

От 1955 година в Белгия действа закон, според който майонезата трябва да съдържа най-малко 80% мазнина и 7,5% яйчен жълтък. Ако не е така, не говорим за майонеза. В България също имало стандарт за майонеза – пожелателен, по думите на д-р Николов. Този стандарт, ако някой поиска да го спазва, даже трябва да си го откупи, каза още д-р Николов. Изводът – ако искаш да правиш нещо качествено, трябва да си платиш на държавата. Ако искаш да правиш боклуци, няма нужда.

Пред Actualno.com председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов коментира и още един трик как да се прави майонеза – при това за деца. Слагаме повече захар, тъй като намаляваме мазнините и сме диетични и полезни. Нищо, че точно захарта активно помага да се сдобием с все още нелечимия диабет. Нищо, че по думите на проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в Медицински университет-София, в световен мащаб и без България да е изключение вече се говори за епидемия от захарен диабет т.е. диабет тип 2, който не се наследява, а придобива. Откъде ли се придобива ...?! И ах, да, диабетът предполага да внимаваме какво и колко ядем – защото преди да ни стане дружка сме яли твърде много не каквото трябва. А ядем не каквото трябва не само защото сме лакоми така, по природа, а и защото стандартите са пожелателни. За децата пък да не говорим - захарта за тях е като меда за мечките. Най-добре е да няма захар, а не да има захар и да се мъчиш да убедиш детето колко вредна може да е захарта в прекомерни количества.

При цялата тази картинка г-н Богомил Николов сподели, че би трябвало Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да подеме инициатива за стандарт на майонезата. Г-н Николов явно вярва, че МЗХ ще се активира. Да, но няма – БАБХ е агенция точно под шапката на МЗХ и вече се намери кой оттам да оправдае майонезата ни – извинете, лайонезата ни. Така че има само два начина да се промени нещо – една яка сопа по главите на БАБХ, МЗХ и т.н. или тотален отказ на потребителите да купуват „олио с нещо“. Въпрос на личен избор – както е въпрос на личен избор да не се съгласяваш и да не плащаш за билет в градския транспорт в София, след като има Закон за автомобилния превоз и там релсовият транспорт не е уреден, но една кметица си мисли точно както големия си началник, че законът е врата у поле.

Масово майонезите на големите търговски вериги са със завишени мазнини и въглехидрати

Вече е ясно кои са майонезите от изследването на „Активни потребители“, в които не се слагат яйца, а само яйчен прах. Става...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com