Започна планирана ваксинация срещу заболяването син език

600
Започна планирана ваксинация срещу заболяването син език
Снимка: БГНЕС

Българска агенция по безопасност на храните започна планирана ваксинация на възприемчивите животни срещу заболяването син език.

Имунизацията се извършва в изпълнение на Програма за надзор и контрол на болестта син език по преживните животни в България и има за цел да не бъде допуснато проникване на заболяването в страната, съобщиха от БАБХ.

ЕС подготвя закон за превенция срещу животинските зарази

Изричен законов текст, с който фермерите и занимаващите се със селско стопанство ще са длъжни да се грижат за здравето на селскостопанс...

Ваксинират се всички говеда навършили три месечна възраст, които са придобили имунитет срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит (28 дни след поставяне на ваксината), както и всички овце навършили три месечна възраст.

Ваксинацията се извършва при спазване на утвърдена със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните стандартна оперативна процедура: „Получаване, съхранение и прилагане на ваксина срещу заболяването син език на говеда и овце през 2016 г. и отчитане на ваксинацията.“.

Неидентифицираните селскостопански животни също подлежат на ваксинация, но след съставяне на Акт на собствениците им и последвала идентификация съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност.

Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни отговарят за официалната идентификация и съдействат за изпълнението на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните. За неспазване на това задължение е предвидена глоба от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение от 1000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение от 2000 до 10 000 лева.

Няма опасност от огнища на "син език" и шарка сред животните

Няма опасност от огнища на „син език” и шарка сред животните. Това заяви председателят на Национална овцевъдна асоциация Би...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com