11 г. след трагедията в Охридското езеро още няма обезщетения за пострадалите

11731
11 г. след трагедията в Охридското езеро още няма обезщетения за пострадалите

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени, още очакват компенсации за преживените страдания. Делото стигна до ВКС, но бе върнато за ново разглеждане на Софийски апелативен съд.

На 5 септември 2009 г. 55 български туристи се качват на корабчето "Илинден", за да пътуват към манастира "Св. Наум". Трагедията се разигра около 11 часа, когато корабът потъва за минути на около 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са спасени.

Разрушиха паметника на загиналите в Охридското езеро българи, МВнР осъди вандализма

Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &l...

На три инстанции съдът в Република Северна Македония осъди капитана на кораба Сотир Филевски и застрахователния агент от компанията "Лойд" хърватина Бранко Баич на по 1 г. затвор. Невероятен жест направи една от наследниците на починал по време на делото в македонския съд. Тя подари осветена икона лично на капитана Филевски, защото той веднага се е хвърлил във водите на езерото, за да спасява хората.

Филевски изтърпя присъдата си, а Баич още се издирва. Германската компания "Лойд" вече се е обединила с норвежка, а корабът е нарязан на скрап.

"Илинден" е пуснат на вода през 1924 г., участвал е в три войни като военен катер, по него са правени технически реконструкции, за да може да превозва туристи. Около година преди инцидента Бранко Баич дава предписания до капитана Филевски в срок от 3 месеца да бъдат отстранени различни проблеми – липса на спасителна лодка, ремонт на машинното отделение, нестабилност на плавателния съд. Това не е направено и въпреки това, Баич дава разрешение за плаване и сертификат за годност.

Наследниците на починалите и пострадалите туристи заведоха дело в българския съд за обезщетение срещу застрахователната компания. На втора инстанция Софийски апелативен съд присъди обезщетения общо за около 5 млн. лв. на всички наследници, като сумите варират от 120 000 до 160 000 лв. на всеки.

Охрид спешно възстанови паметника на жертвите от кораба "Илинден"

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който бе...

Делото стигна трета инстанция във ВКС, но през юли т. г е върнато за ново разглеждане от друг състав на Софийски апелативен съд и все още не е приключило. Очакванията са след около 1-2 години делото да приключи и близките да бъдат обезщетени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com