200 000 души умират всяка година от инфаркт в Турция

1968
200 000 души умират всяка година от инфаркт в Турция
Снимка: iStock/Guliver

Сърдечно-съдовите заболявания отнемат всяка година 17 милиона живота по света. В Турция инфарктите убиват около 200 000 души годишно, твърдят експерти, цитирани от „Сабах”.

Прогнозите показват, че до 2030 г. над 22 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания В Турция тези заболявания са сред основните причинители на смърт сред населението. Според публикуваните от Турския статистически институт (TуркСтат) данни за 2019 г., 36,8% от смъртните случаи са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Увеличението на честотата на тези заболявания е свързано с бързо застаряващото население на страната и се очаква в близко бъдеще скоростта да продължи да нараства заради увеличаване продължителността на живота и случаите на диабет.

Йодираната сол пази от инсулти и инфаркти

Замяната на обикновената кол с йодираната може да предотврати развитието на много опасни сърдечно-съдови заболявания, установи междунар...

Инфарктите и инсултите могат да бъдат предотвратени с около 80% с помощта на здравословна диета, редовна физическа активност и отказ от тютюнопушене, твърди д-р Федакар Гюнсили. Достатъчна е само малка промяна в начина на живот, казва лекарят.

Здравословното хранене, контрола върху теглото и върху кръвното налягане, ако човек има високо кръвно, са от ключово значение за предотвратяване развитието на тези заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания представляват сериозен риск по време на пандемията на коронавируса. Проучванията показват, че смъртността от коронавирус сред хора без придружаващи заболявания е 0,9 %. При тези със съпътстващи заболявания смъртността се е увеличила с 10%.

Човек трябва да бъде изключително внимателен по отношение на COVID-19, ако има такива заболявания, предупреждава д-р Гюнсили. Вирусът се насочва към белите дробове и атакува сърдечната тъкан, причинявайки миокардит. За да компенсират липсата на кислород в кръвта, белите дробове увеличават скоростта на циркулация и в крайна сметка болното сърце бива увредено повече.

Мръсният въздух причинява и инфаркт

Учени от Йейлския университет и университетската клиника в Аугсбург установиха, че съдържащите се в замърсения въздух фини частици (100...

Тютюнопушенето, затлъстяването и заседналият начин на живот влияят негативно на сърцето, подчертава лекарят. В Турция 1 на всеки 3 възрастни страда от затлъстяване. Проучванията показват, че повече от 20 милиона души са пушачи и 44% от обществото не се занимава с редовни физически дейности. „Със сигурност може да се каже, че около 35% от обществото са потенциални пациенти със сърдечни заболявания“, твърди лекарят.

Турция е на първо място в Европа по затлъстяване и жените са изложени на по-висок риск, твърди проф. Бюлент Мутлу - член на турското кардиологично дружество. Според него, благодарение на иновативните методи, появили се през последното десетилетие, сега е много по-лесно да се борим със сърдечно-съдовите заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com