35 млрд. евро загуби за гръцкия бизнес

1316
35 млрд. евро загуби за гръцкия бизнес
Снимка: iStock

Всички гръцки компании, не само тези, които са били принудени да затворят по време на блокирането заради коронавируса, са претърпели загуби в приходите, достигащи почти 35 милиарда евро в периода от януари до септември миналата година. Това показват последните данни, публикувани от Гръцката статистическа служба ( ELSTAT).

Очаква се тези загуби да бъдат още по-високи през четвъртото тримесечие на годината, поне в сравнение с първото и третото тримесечие, поради второто блокиране в края на 2020 г. - период, който традиционно се характеризира с увеличено потребление, предаде БГНЕС.

Абсурдно: Гръцки съд осъди българин за трафик на мигранти, въпреки че не е напускал страната

Затвор и хиляди евро глоба заради превоз на мигранти в Гърция. Такава присъда получи 85-годишен мъж от Бяла Слатина от гръцки съд, мака...

Данните на ELSTAT, които включват и оборота през ноември, отразяват шока, причинен на пазара от второто блокиране, и особено в секторите на търговията на дребно и ресторантьорството. Търговията на дребно, която е спряна от 7 ноември, отбеляза намаление на оборота през ноември с 38,5% в сравнение с ноември предходната година. Кетъринг бизнесът, чиято дейност е спряна от 3 ноември, отбеляза спад на оборота с 54,1% през ноември в сравнение със същия месец през 2019 г.

Нещо повече, данните показват, че като цяло гръцките компании са регистрирали общ оборот от 193,84 млрд. евро през първите три тримесечия на 2020 г., в сравнение с 228,68 млрд. евро в съответния период през 2019 г. - разлика от 34,84 млрд. евро. Общият оборот през третото тримесечие на 2020 г. е 69,80 млрд. евро в сравнение с 82,91 млрд. евро през третото тримесечие на предходната година - спад от 15,8%. Това намаление е значително не само защото има зееща дупка от 13,11 милиарда евро, но и защото демонстрира мощното въздействие върху икономиката и бизнеса, като се има предвид, че през третото тримесечие имаше само някои локални блокировки и те не бяха много дълго.

На този фон премиерът Кириакос Мицотакис обяви в петък в парламента, че осигуреното от държавата покритие на 80% от наемите, които бизнесът плаща, ще бъде удължено с още един месец до февруари. Освен това промените в обезщетенията за безработица се удължават с още два месеца.

Времевата рамка на новите мерки изглежда предполага, че правителството очаква пандемията и нейното въздействие да започнат да отстъпват в края на март.

Гръцкият парламент одобри покупката на 18 бойни самолета от Франция

С широко мнозинство и подкрепа от управляващата Нова демокрация и опозиционните партии СИРИЗА, Движение за промяна и Гръцко решение, гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com