6 турски граждани арестувани в Косово

1611
6 турски граждани арестувани в Косово
Снимка: iStock/Guliver

Турските тайни служби са транспортирали от Косово шестима членове на базираното в САЩ мюсюлманско движение на Фетхуллах Гюлен, което беше обвинено за опита за сваляне на турското правителство през 2016 година.

В операция между турската разузнавателна агенция и косовските тайни служби, 6 високопоставени членове на движението на Гюлен бяха откарани в Турция с частни самолети, за това съобщава анадолската информационна агенция. От там разпространиха и снимки на заподозрените, минути след задържането им. Агенцията твърди, че са били запознати с работата на организацията на балканите.

САЩ призоваха Косово и Сърбия да намалят напрежението

Съединените щати категорично осъдиха напрежението между Косово и Сърбия, отбелязвайки, че то "би могло да увеличи ненужно напрежение...

Официалните власти в Косово описват заподозрените като учители в училището на Гюлен и обявиха, че задържаните са 5 а не 6, както пише в някой медии.

„Имаме достатъчно доказателства, за да отнемем правото на пребиваване в Република Косово на съответните лица, в интерес сигурността на страната“, това заяви вътрешният министър на страната.

Все още не е ясно защо са задържани турските учители.

Според семействата на задържаните, те са били отведени рано сутринта на път за работа.

Над 80% от сърбите са против признаването на Косово, дори и това да е условието за членство в ЕС

Общо 81% от гражданите на Сърбия не биха подкрепили решение за признаване на независимостта на Косово, дори това да е условие за членст...

Медиите съобщават, че причина за ареста вероятно е връзката между училището, в което задържаните работят и духовникът Гюлен, който е основен противник на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Адвокатът на арестуваните по-рано съобщи, че не може да се срещне с клиентите си, тъй като от полицията не позволяват. „Случилото се ни дава право да смятаме, че те ще бъдат депортирани без да се спазят нужните процедури. По закон нищо от това не би било възможно“, каза адвокатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com