Албанският премиер нарече България "хаос и позор"

6799
Албанският премиер нарече България "хаос и позор"
Снимка: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама отправи остри критики към България, че "държи за заложник" страната му и Северна Македония по пътя им към евроинтеграцията. Той говори пред БНТ, преди да влезе на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел днес.

Аз съм обещал на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент, защото това е институцията с най-голяма представителност – Петков. Независимо кой какво ще иска от мен, аз ще държа тази позиция.
Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО. Така премиерът на Албания Еди Рама коментира пред БНТ случващото се в България по казуса с европейската интеграция на Северна Македония и Албания.
Кирил Петков от Брюксел: Ще спазя думата си за Северна Македония, омръзна ми от страхливци!
Рама участва в срещата на върха ЕС - Западните Балкани.
"Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие.
- БНТ: Очаквате ли добри новини днес?
Предпочитам да нямам очаквания за добри новини, защото както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България", заяви Рама.Албанският премиер Еди Рама отправи остри критики към България, че "държи за заложник" страната му и Северна Македония по пътя им към евроинтеграцията. Той говори пред БНТ, преди да влезе на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел днес.

"Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие", каза Рама.

Анализатори: Може ли отделянето да бъде ключа към мечтата на Албания за ЕС?

На 23 юни лидерите на ЕС и на Западните Балкани ще се срещнат в Брюксел, за да дадат начало на срещата на върха на Съвета на ЕС. Надежд...

На въпрос дали очаква добри новини от срещата, той заяви, че предпочита да няма очаквания. "Защото както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България", заяви албанският премиер.

Припомняме, че преди успешния вот на недоверие вчера кабинетът на Кирил Петков обяви, че няма да вземе решение по т.нар. френско предложение за вдигане на ветото над Северна Македония, а всички решения по казуса ще бъдат взети от Народното събрание. Само че опозицията блокира работата на Външната комисия към парламента, която трябваше да разгледа предложението на френското председателство.

В Брюксел премиерът в оставка заяви: "Аз съм обещал на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент, защото това е институцията с най-голяма представителност. Независимо кой какво ще иска от мен, аз ще държа тази позиция".
Албания и Северна Македония вървят заедно по пътя към евроинтеграция и ветото над Скопие засяга пряко и Тирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com