Амнести интернешънъл обвинява Гърция за отблъскване на бежанци

1637
Амнести интернешънъл обвинява Гърция за отблъскване на бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Документираните случаи показват, че гръцките власти извършват така наречените отблъсквания - директни депортации без разглеждане на молба за убежище - по суша и в морето

Гръцките гранични служители принудително и незаконно задържат тези, които търсят закрила, за да ги принудят да се върнат в Турция, се казва в доклад на правозащитната организация.

"Нивото на организация на тези депортации показва докъде стига Гърция, за да върне незаконно хората и да се прикрие", разкритикува експертът по убежището от германската секция на организацията Франциска Вилмар.

За доклада „Гърция: насилие, лъжи и отблъсквания“ АИ разследва операции на граничната полиция от юни до декември 2020 г. в регион Еврос и на едноименната река, която образува гръцко-турската граница.

През февруари и март 2020 г. Гърция принудително отблъсна търсещите убежище в отговор на едностранното отваряне на сухопътната граница от Турция.

Според AИ новото разследване показва, че нарушенията на правата на човека продължават да се извършват и „са се превърнали в установена практика“.

"Шокиращо е, че няколко гръцки власти работят в тясно сътрудничество за брутално арестуване и задържане на търсещите закрила," каза Вилмар. Насилствените „отблъсквания“ де факто се превърнаха в гръцка гранична политика в региона.

Незаконните преминавания на граници в ЕС са се увеличили с 47%

Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ тази година отчита значително увеличение на броя на нелегалните преминавания...

В документираните случаи до хиляда души са засегнати, някои няколко пъти и понякога при използването на неофициални центрове за задържане. Мигрантите били принуждавани да се връщат на групи от осем до 170 души, без да могат да кандидатстват за убежище.

По-голямата част от хората, с които са говорили от АИ, казват, че са преживяли или са виждали насилие от гръцки служители и мъже в цивилни дрехи. Това включва удари с палки, ритници и удари, които понякога водят до сериозни наранявания.

АИ поиска от агенцията за защита на границите на ЕС Фронтекс да спре дейността си в Гърция . Тяе длъжна да предотврати нарушаването на правата на човека. "Ако Фронтекс не успее да направи това, нейните операции в Гърция ще трябва да бъдат прекратени," каза Вилмар.

Всички документирани атаки са се случили в райони, където Фронтекс има голям брой служители.

"Агенцията следователно не може да твърди, че не е наясно със злоупотребите, които ние и много други организации сме документирали."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com