Андрей Ковачев: С лъжите си Мицкоски руши бъдещето на македонците

10336
Андрей Ковачев: С лъжите си Мицкоски руши бъдещето на македонците
Снимка: БГНЕС

Със своите лъжи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски руши европейското бъдеще на македонските граждани. Това заяви за БГНЕС евродепутатът и един от най-големите радетели за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС Андрей Ковачев. Повод за неговия коментар е истеричното изявление на Мицкоски, че в София този уикенд ще разпарчетосват Македония.

"Християн Мицкоски лъже. Той манипулира и лъже с всяка своя дума. Мицкоски се опитва да печели някакви политически дивиденти с измислиците, които говори. Твърдението му, че България иска да разпарчетоса Македония, с което плаши гражданите, е абсолютна лъжа, измислица и глупост", категоричен е Ковачев.

Мицкоски полудя: Фашистите в София ще разкъсат Македония

Лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски с истеричен тон обяви, че "този уикенд в София ще бъде разпарче...

Той припомни, че през 2001 г. България застана категорично зад Македония, подкрепи нейната териториална цялост и суверенитет.

"България е една от първите, които ратифицираха Протокола за членство в НАТО, за да бъде геостратегически и политически Македония в евроатлантическата общност и защитена. България е протягала, протяга и ще протяга винаги ръка за братска помощ на своите най-близки", каза евродепутатът от Европейската народна партия.

Ковачев отново подчерта, че София по никакъв начин не поставя под съмнение съвременната македонска идентичност и това как хората там обозначават днес своя език. "Никога не сме поставяли това под въпрос. Единственото, което искаме е да се обединим около историческата истина, тя да не ни разделя и да бъде повод за омраза и разединение между хората. Това е дълбоко европейско искане, то е в основата на Европейския съюз", уточни той.

Според него нищо не е под риск. "По никакъв начин България няма как да вземе Гоце Делчев или Дамян Груев от Македония, защото това е обща история. Тя е обща, но не е споделена, както му се иска на Мицкоски. Той директно се обяви срещу Договора с България и с Гърция, да не бъдат зачитани. Той се опитва да руши европейското бъдеще на македонските граждани", подчерта Ковачев. "Тъй като ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски е част от Европейската народна партия няма как да не повдигнем този въпрос пред нея заради неговите призиви срещу България и да не се зачитат договорите", заяви евродепутатът.

Мицкоски: България да не ни блокира, а да покаже истинско приятелство

Срещу промени в конституцията, за признаване на македонско малцинство в България и уважение към македонската история и нейната уникално...

Ковачев е изключително учуден от думите на Мицкоски, който е лидер на партия, която носи името ВМРО. "Това е фарс, няма как да си лидер на партия, която претендира, че започва своето съществуване през 1893 г. и да бъде наследник на БМОРК, ВМОРО и ВМРО, а в същото време да проповядва всичко срещу, което е била организацията и срещу нещата, за които тази историческа организация се е борела през цялото си съществуване, когато нейни лидери са били Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев, Тодор Александров, Иван Михайлов и др.", каза българският евродепутат.

Според Ковачев Християн Мицкоски е запознат с делото на историческото БМОРК, ВМОРО и ВМРО.

"Поради това, че няма как да не знае за какво става дума, той явно продължава с комунистическата идеология и пропаганда на омраза срещу България. Мицкоски продължава с манипулацията на историческите факти, така че те да бъдат насочени срещу българския народ, история и срещу всичко свързано с България в Македония. Това е много тъжно и по никакъв начин не отговаря на европейските ценности. Той не разбира европейските ценности, явно не разбира, защо Роберт Шуман и Жан Моне са предложили обединението на нашия континент след Втората световна война, за да се преодолее омразата, разединението и манипулациите, а не за да се продължи с тях. Истината е обратна на всичко, което наговори Мицкоски. Омразата, лъжата и разединението не са европейски ценности. Само чрез истината може да вървим напред към преодоляване на разединението от миналото", категоричен е Андрей Ковачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com