Анкара убедена: Президентската система ще направи Турция по-силна държава

2411
Анкара убедена: Президентската система ще направи Турция по-силна държава
Снимка: Pixabay

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че ново правителство, начело с президент, ще укрепи политическата система на страната, предаде Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

„С президентската система на правителството, ние правим нова стъпка към засилването на политическата ни система“, заяви Йълдъръм в Анкара. Турският премиер каза, че след провеждането на изтеглените за 24 юни президентски избори, новата система, която ще има силен турски парламент и силна изпълнителна власт, ще влезе веднага в сила.

Сблъсъкът на съюзниците: Замразените конфликти на Турция и Гърция

Историята е безспорен източник на вдъхновение за водене на вътрешна и външна политика. Отношенията между Турция и Гърция не правят изкл...

Actualno.com припомня, че през април 2017 година в Турция се проведе референдум, в който избирателите бяха попитани дали искат страната да премине от парламентарно към президентско управление. Желаещите промяна в системата спечелиха допитването с 51,3% срещу 48,7%.

Според приетите промени, броят на депутатите в парламента ще се увеличи до 600 души от 550, а президентските и парламентарните избори ще се провеждат на всеки пет години. Освен това президентите ще могат да запазят връзките със своята политическа партия. Премахва се и постът на министър-председателя.

Бинали Йълдъръм

Междувременно президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Турция иска да постигне търговски оборот от един трилион долара и брутен вътрешен продукт от два трилиона долара.

"Трябва да удвоим сегашния растеж на Турция, за да постигнем целите си за 2023 година, когато турската република ще стане на сто години", каза Ердоган по време на мероприятие за външните икономически отношения на Анкара в Истанбул, цитиран от турския ежедневник Yeni Safak.

Турция удължи за пореден път извънредното положение

Под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган Съветът за национална сигурност (СНС) на Турция взе препоръчително решение за ...

Турският президент е на мнение, че, за да отговори на предизвикателствата в икономическото си развитие, страната трябва да развива високи технологии и да намали вноса на високотехнологични продукти. „Това е замисълът зад широк спектър от ходове, като построяването на АЕЦ „Аккую“, производството на турски автомобил, развитието на военно-промишления комплекс, инвестициите във възобновяема енергия“, добави Ердоган.

Той отбеляза, че успоредно с икономическия растеж на Турция се увеличават и инвестициите ѝ на глобално ниво и заяви, че някои хора се опитват да използват режимът на извънредно положение, за да демотивират инвеститорите.

Реджеп Ердоган

„За Бога, до сега използвано ли е извънредното положение за нещо друго, освен борба с тероризма“, попита Ердоган, като увери, че то не вреди на борбата за демокрация, правата и свободите на гражданите. „То вреди само на терористични групировки като ПКК (Работническата партия на Кюрдистан - бел. ред.), „Ислямска държава“ и ФЕТО (Терористичната групировка на Фетхуллах Гюлен, както я наричат турските власти - бел. ред.) и на никой друг“, подчерта турският президент.

Yeni Safak припомня, че в сряда, по предложение на министър-председателя Бинали Йълдъръм, турският парламент удължи извънредното положение в страната за седми път. Анкара предприе тази мярка за първи път на 20 юли 2016 година след неуспешния опит за държавен преврат, организиран, според турските власти, от организацията на ислямския проповедник Гюлен, който от години живее в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com