Атина и Скопие слагат край на спора за името

2012
Атина и Скопие слагат край на спора за името
Снимка: БГНЕС

На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, предстои да се подпише договорът, който слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор ще даде възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. На церемонията се очаква и присъствието на висши представители на международната общност - върховният представител за общата външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш, въпреки че официално тяхното присъствие не е потвърдено. Могерини заяви, че би искала да присъства на церемонията.

След подписването двете делегации ще се преместят на македонска земя, където е предвидена официална среща на премиерите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и съвместни обяд.

С договора, който бе разсекретен, по отношение на езика е предвидено - македонски език и в ООН остава да пише - македонски език - без никаква бележка под линия с доуточнение. Документът е озаглавен „Окончателно споразумение за решаване на различията описани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на ООН и прекратяване на временното споразумяване от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните”.

Що се отнася до гражданството или националността, споразумението предвижда - македонец /гражданин на Република Северна Македония, предаде БГНЕС.

Химна, герба и знамето не се променят, както и кодовете МК-МКД, докато регистрационните номера и документите за самоличност не са част от международна кодификация и за изготвянето им ще се следва написаното в договора, пише в документа.

Проблемът с името възниква през 1991 г., когато се разпада Югославия, но по него започва да се работи през 1994 г. като от тогава до сега посредник при спора за името е Матю Нимиц. През годините много пъти е опитвано да се водят преговори, но чак на 17 януари 2018 г., с подкрепата на ООН, преговорите за името са възстановени. 6 месеца по-късно, само броени часове ни делят от подписването на договора, с което ще се сложи край на 27-годишния спор.

По време на подписването на договора се очаква и в Гърция, и в Македония да има протести, организирани от опозицията.

След като договорът бъде подписан, той трябва да бъде ратифициран от гръцкия и македонския парламенти и след това в периода от юли до октомври македонското правителство трябва да организира референдум и ако резултатът е положителен, ще се продължи с конституционна ревизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com