Белград на нокти след изказването на Ердоган, че Косово е турско

52674
Белград на нокти след изказването на Ердоган, че Косово е турско
Снимка: Getty Images / Guliver

Сръбското министерство на външните работи остро осъди изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, който бе на посещение в Косово, предаде БГНЕС.

При вчерашната си визита в град Призрен Ердоган каза, че "Косово е турско и че Турция принадлежи на Косово". "Косово и турският народ имат една и съща история, те са част от една и съща цивилизация... езикът, религията и лицата ни, може да бъдат различни, но всички ние сме деца на една и съща земя", каза още Ердоган.

"Подобни изказвания не могат да се определят като приятелски и те не отговарят на обещанията, които властите в Белград получават от турските си колеги", се казва в съобщението на сръбското министерство.

"Родният град на цар Душан със сигурност е най-неподходящото място за подобни изказвания. Целият свят знае, че Косово е сръбска дума и територия, включително и тези, които признаха тази т.нар. държава", се казва още в документа.

Сръбският премиер Ивица Дачич нарече "недипломатично" изказването на своя турски колега, а неговият заместник Александър Вучич поиска "незабавно извинение от страна на Анкара".

Председателят на сръбския парламент Небойша Стефанович също осъди изказването на Ердоган и поиска незабавна реакция от страна на официалните власти в Белград. Според него става въпрос за "скандално изказване".

Ердоган бе и сред официалните гости при откриването на новия терминал на международното летище "Адем Яшари" в столицата Прищина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com