Блинкен: Додик върви по пътя на Путин

4992
Блинкен: Додик върви по пътя на Путин
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сравни политиката на босненския сръбски сепаратистки лидер Милорад Додик с тази на издирвания от Международния съд в Хага руски президент Владимир Путин след действията му за ограничаване на инакомислието и правата на ЛГБТК.

Блинкен написа в Туитър, че "атаките на Милорад Додик срещу основните права и свободи в Република Сръбска показват, че той върви по авторитарния път на президента Путин".

Република Сръбска е името на половината от Босна, която е доминирана от сърбите в страната. Додик е президент на образуванието и неведнъж се е застъпвал за разпадането на Босна като е влизал в сблъсъци със западни представители в балканската страна, предаде „Фокс Нюз“, цитирани от БГНЕС.

Блинкен призова американците незабавно да напуснат Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американските граждани, които се намират в Русия, "незабавно да напуснат" страната. И...

По-рано този месец правителството на Додик беше подложено на критики от страна на САЩ и Европейския съюз за това, че прокара закон за рекриминализиране на престъпленията клевета и обида, който беше оценен като атака срещу свободата на изразяване и независимите медии.

ОЩЕ: Додик: Босна и Херцеговина няма да оцелее, бошняци, сърби и хървати трябва да се разделят

Додик също така обяви, че през следващите месеци ще бъде приет закон за забрана на достъпа на ЛГБТК активисти до детски градини, училища и университети. Това стана само няколко дни след като група хулигани нападнаха ЛГБТК активисти и журналисти в Баня Лука, административния център на Република Сръбска.

Додик, който е твърдо проруски настроен, отхвърли западните критики и заяви, че неговата структура ще прекъсне отношенията си с посолствата на САЩ и Великобритания в Босна. Той отхвърли необходимостта от американска подкрепа и разкритикува ангажираността на Вашингтон в Босна, включително продължаващата финансова подкрепа.

"Щеше да е по-добре, ако те (САЩ) не бяха дали и един долар, ако не се бяха ангажирали толкова много", написа той в Туитър в четвъртък.

Антъни Блинкен предложи помощ на Армения за уреждане на отношенията ѝ с Азербайджан

Американският държавен секретар Антъни Блинкен предложи САЩ да помогнат на Армения за провеждането на дискусии за мир с Азербайджан, пр...

Вашингтон и Лондон наложиха санкции на Додик и близките му сътрудници заради политиката му на подкопаване на западните усилия за насърчаване на помирението и демокрацията в Босна след опустошителния етнически конфликт. Додик често пътува до Москва и се среща с Путин там.

ОЩЕ: Блинкен: Не може да се позволи на Русия да води война безнаказано

Блинкен заяви, че САЩ, "представлявани от посланик Майкъл Мърфи, продължават да се застъпват за демократичното и проспериращо бъдеще, което всички граждани на Босна и Херцеговина заслужават".

Етническата война в Босна през 1992-1995 г. избухва, когато сърбите започнаха въстание, за да се откъснат от бошняците, които са предимно мюсюлмани, както и от хърватите в страната. Повече от 100 000 души загинаха в конфликта, преди САЩ да сключи мирно споразумение през 1995 г. Споразумението раздели Босна на две части, но ги запази заедно чрез съвместни институции. След войната в Украйна нараснаха опасенията, че Русия може да се опита да предизвика проблеми в Босна и на други места на Балканите, за да отклони вниманието от пълномащабната си инвазия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com