Борисов от Македония: За мен Балканите са приоритет

3815
Борисов от Македония: За мен Балканите са приоритет
Снимка: БГНЕС

Със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев започна посещението на българската делегация в Република Македония за провеждане на първото съвместно заседание на правителствата на двете страни. Срещата се състоя във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица, предаде БГНЕС.

Преди началото на пленарните разговори министър-председателите Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г.

С Македония ще строим магистрала Струмица - Петрич

Започваме да строим магистрала Струмица - Петрич. Това заяви в македонския град премиерът Бойко Борисов, който се срещна с македонския ...

След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни, посочи Бойко Борисов в началото на заседанието.

Малко по-късно по време на съвместна пресконференция с македонския ки колега Зоран Заев премиерът Бойко Борисов заяви, че Коридор №8 ще свърже Европа с Азия. Борисов сравни Коридор 8, който свързва България и Македония, с пълноводна река, по която ще преминават стоки и хора.

„Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там където се строи, не се воюва“, подчерта българският премиер, говорейки за транспортната свързаност на Балканите.

Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата Западни Балкани да се държи във вниманието на всички колеги от Европа и да се предвижи.

Договорът ни с Македония с шанс да влезе в сила до края на 2017 г.

До края на годината Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на срещата на вицепре...

На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа“, каза Борисов.

„Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим по-равно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона“, подчерта Борисов и добави: „Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще“.

Премиерът Борисов се обяви в подкрепа на общата работа между Българската и Македонската православни църкви. „Ние не се месим в работата на църквата, но истински ще сме щастливи двете църкви да работят заедно в името на добруването на двата народа“, каза той.

Actualno.com припомня, че темите, които двата кабинета обсъждат, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com