Буяр Османи: Да се приключва по-бързо с този въпрос, който трови отношенията между България и РСМ

10532
Буяр Османи: Да се приключва по-бързо с този въпрос, който трови отношенията между България и РСМ
Снимка: БГНЕС

Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да водим по тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи пред Нова телевизия. На въпрос за бъдещето на двустранните ни отношения той поясни следното: "Ако ме питате за различията, които имаме и за европейската перспектива, ние никога досега не сме прекъсвали комуникацията си с Република България. Независимо от факта, че това бе по-трудно заради факта, че в рамките на една година имаше три пъти избори. Не бе сформирано правителство и имаше служебно правителство, но ние със служебното правителство на България бяхме в непрекъсната комуникация."

Османи: Включването на българите в Конституцията на РС Македония за нас не е проблем

Искането за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на РС Македония, защото страната никога не е ...

"В последния период имахме три директни срещи между експертите. Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институции, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави. Република България е една от държавите, които движат напред процеса на евроинтеграцията на целия регион. Да не забравяме, че през 2018 г. точно в София Република България беше домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани и ръководеше тази европейска перспектива на целия регион. Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", каза още Османи.

"Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм. Но в отношенията между РСМ и България фокусът не трябва да го оставяме само върху миналото, а и върху настоящето и бъдещето. Цяло е, когато има всичко. (...) Ние сме сериозни и конструктивни. Вярваме в приятелството на нашите две държави. Вярваме в общото бъдеще на Европа. Ние сме съюзници в НАТО и трябва само един по-рационален подход и от двете страни, както и разбиране на другия", каза още македонският министър на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com