Буяр Османи: Ескалацията между България и РСМ е от полза на трети държави

6177
Буяр Османи: Ескалацията между България и РСМ е от полза на трети държави
Снимка: БГНЕС

Русия е една от държавите, които имат интерес да поддържат конфликтите в региона, за да може по-лесно да упражнява влияние. В този смисъл последната ескалация между България и Северна Македония ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят шанс тук да бъде поддържан един перманентен конфликт. Това заяви в интервя за Радио Свободна Европа министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Той призна, че няма директна информация, че руското разузнаване „подкопава” българо-македонските отношения. „Нямам такава пряка информация, но трети сили имат интерес да поддържат живи конфликтите в този регион, някога замразени, с цел да оказват по-лесно влияние в нашия регион – това вече е познато от историята и това влияние сме го виждали с различен интензитет в различни периоди не само между България и Северна Македония, но и изобщо на Западните Балкани. Вероятно последната ескалация ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят в нея шанс за поддържане на един перманентен конфликт. Дали това е в наш интерес? Не съм съгласен”, заяви Османи.

Мисията на Буяр Османи в ОССЕ е преодоляване на езика на омразата

Мисията на Буяр Османи в ОССЕ е преодоляване на езика на омразата, става ясно от негова публикация в Twitter. "Насърчаването на толера...

Османи: И ние, и българското правителство трябва да спрем с провокациите

Той отказа да коментира причините, поради които българският посланик в страната беше изтеглен за консултации в България. „Ако това е свързано с инцидента в Охрид, бих го оценил като диспропорционална реакция, тъй като това на първо място е отделен инцидент, за който държавата предприе всички възможни мерки. Нападателите бяха идентифицирани веднага, единият е в ареста, президентът, премиерът и министърът на външните работи го осъдиха веднага. Аз отидох в София, изразихме онова, което държавата трябва да покаже спрямо наш гражданин, така че наистина не виждам връзка между този случай и реакцията”, подчерта външният министър.

Според него от отделен инцидент не може да се правят генерални изводи и заключения за това как държавата се отнася към общностите. „Република България влиза в изборен процес. Те имат избори на 2 април, а вече две години няма редовно правителство и това е един утежняващ фактор. Обикновено изборите усложняват чувствителните въпроси и не дават възможност за дипломация, за да си свършат както трябва работата тези, които трябва да поддържат комуникация. За съжаление, у нас също има политиканстване в тази посока, затова коментирах, че е открит сезонът на провокаторите, насилниците и политическите печалбари и сега всеки действа. Но ние трябва да прекратим този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да върнем положителния дневен ред”, каза Османи.

Буяр Османи: Не дискриминираме българите, но клубовете им трябва да сменят имената си

Османи: Пендиков се страхува да се върне в Скопие заради заплахи

Християн Пендиков се страхува да се върне в Скопие, защото непрекъснато получава заплахи в социалните мрежи. Това съобщи министърът на ...

С последните събития и с искането на българския евродепутат Ангел Джамбазки да му бъде забранено да влиза в страната на 4 февруари - рождения ден на Гоце Делчев, заради възможни провокации, нашето общество само му дава шанс утре да бъде избран за евродепутат.

„Българското общество го отхвърли на последните избори, не допуснаха партията им да влезе в българския парламент. За съжаление, смятам, че нашето общество току-що осигури на Джамбазки още един мандат в Европейския парламент, създавайки политическа звезда от тотален маргинал в българското политическо общество, подчерта външният министър Буяр Османи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com