Буяр Османи: Не сме вече в Югославия, искаме да сме в съюз с България

12539
Буяр Османи: Не сме вече в Югославия, искаме да сме в съюз с България
Снимка: БГНЕС

В дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в разговорите оттук нататък може да влезе въпроса за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Това заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи в интервю за БНТ.

Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, обясни външният министър на страната Буяр Османи. „И двете страни губят, губи и регионът и Евросъюза. Печелят само тези, които не искат стабилни Балкани“, заяви външният министър на РСМ по повод настоящата ситуация. Той изрази надежда още от утре ще бъде отворена нова глава в отношенията между двете страни.

Буяр Османи: На 25 януари правителствата на България и РС Македония ще заседават заедно

България и РС Македония планират за 25 януари съвместно заседание на двете правителства. Това заяви днес в социалните мрежи външният ми...

„Доверието е най-важната платформа, на която можем да стъпим. В момента то е на най-ниско ниво. Трябва да го изпълним с конкретни проекти – от инфраструктурата и образованието, инициативата за авиолиния София – Скопие“, заяви той, като уточни, че двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност.

Ще се водят разговори и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия. "Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия“, каза Османи. Според него това няма да е обвързано с конкретни срокове за резултати.

Буяр Османи смята, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в региона. Той напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г. Първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава. „РСМ в света е позната като държавата с най-голяма толерантност и многообразие. Както знаете аз съм представител на албанската общност. Ние се гордеем с това, това е наш имидж и  смятам, че това трябва да се взима предвид“, категоричен бе той.

Османи: Преговори и бързо вдигане на българската блокада

Македонският министър на външните работи Буяр Османи очаква бързо вдигане на блокадата от страна на България за започване на преговори ...

„Ние не сме вече в Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Заедно сме в НАТО, искаме да бъдем заедно и в Европейския съюз. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", категоричен е външният министър на РСМ. Според него данните показват, че когато политическите отношения между София и Скопие са били добри, е свършена най-много работа.

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", казва още Буяр Османи. Специалното интервю за БНТ Османи даде часове, след като новото правителство на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com