Българските депутати отсъдиха: Не е хубаво да се бият македонските депутати

2880
Българските депутати отсъдиха: Не е хубаво да се бият македонските депутати
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие предложението на БСП да излезе с обща декларация за случващото се в съседна Македония.

Припомняме, че стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

По време на днешния парламентарен контрол лидерът на социалистите Корнелия Нинова предложи примерен текст на декларацията. Тя припомни, че лесно се слагат разделителни линии, но в случая става дума за нещо над политиците. Нинова призова депутатите да покажат, че са държавници, а не партийно пристрастни личности.

След изказването ѝ председателят на парламента Димитър Главчев обяви, че свиква извънреден председателски съвет, на който да бъде обсъдена предложената декларация.

Социалдемократическия съюз на Македония призова за максимална въздържаност

В съобщение от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) призоваха за максимална въздържаност на гражданите след вчерашните събити...

След края на редовния контрол в НС Главчев обясни, че проектът за декларация е приет с консенсус. В пленарна зала документът беше приет единодушно - 164 гласа "за".

„Народното събрание в България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Македония. Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане“, се посочва в декларацията.

„Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове. Надяваме се, че президентът на Македония и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщането в полето на политиката“, пише в нея.

Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане"

Външният министър за Македония: Не можем да се месим във вътрешните работи на други държави

Категорично ще подкрепяме евроатлантическия път на Македония и не само на Македония, а и на всяка страна от Западните Балкани. Това о...

Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се, че президентът на Република Македония и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото си председателството на Съвета на ЕС ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com