Бърнабич: Новото правителство с шест основни приоритети

1445
Бърнабич: Новото правителство с шест основни приоритети
Снимка: Predsednik.rs

В работата на новото правителство на Сърбия ще има приемственост на дейността на правителствата от 2014 и 2017 г., заяви министър-председателят Ана Бърнабич, цитирана от МИА.

В речта си пред парламента тя посочи, че новото правителство си поставя шест цели: борба срещу новия коронавирус и укрепване на здравето, защита на интересите на сърбите в Косово, борба с организираната престъпност, отстояване независимостта на Сърбия и самостоятелно вземане на решения, върховенство на правото и ускоряване на реформите по пътя към ЕС, по-нататъшно икономическо укрепване на Сърбия.

Бърнабич подчерта, че ще продължи увеличаването на пенсиите и заплатите и че стъпката на растеж „най-вероятно ще бъде най-висока в цяла Европа”. Тя заяви, че се гордее с фактът, че страната успява да задържи ниско нивото на публичния дълг.

Политическите предизвикателства, пред които ще се изправи новото правителство, е диалогът с Прищина. Бърнабич увери, че няма да отстъпи от Съюза на сръбските общини, като всички действия ще се координират с президента Александър Вучич и със сърбите в Косово.

Новото сръбско правителство ще бъде проевропейско, ще работи за ускоряване на реформите и интеграцията в ЕС.

Вече е предприета инициатива за промяна на конституцията, която ще обезпечи независим от политическите влияния съд, който ще бъде по-ефективен и отговорен към гражданите.

Ана Бърнабич е новият стар премиер на Сърбия

Досегашният сръбски премиер Ана Бърнабич получи нов мандат за съставяне на правителство. Това съобщи президентът на страната Александър...

По отношение на външнополитическата ориентация Сърбия ще продължи да развива добри отношения с Русия и Китай, както и с приятели като ОАЕ, Турция, Индия и държавите от Южна Америка. Освен това Белград иска и по-добри отношения със Вашингтон, подчерта Бърнабич.

В региона Сърбия ще работи за развитие на добросъседските отношения, ще работи по-интензивно за прилагането на решенията във връзка с „мини-Шенген” и ще се грижи за статута на сърбите в съседните държави, правото им на език, религия и култура.

Парламентът на Сърбия трябва да обсъди и гласува днес състава на новото правителство, в което ще има 21 министерства, двама министри без портфейл и петима вицепремиери – Бранко Ружич, Бранислав Недимович, Зорана Михайлович, Небойша Стефанович (който е и министър на отбраната) и Мая Гойкович.

Обединената опозиция на Сърбия се обяви против днешното гласуване на състав на правителството с аргумента, че изборите са били фалшифицирани и не дават легитимност на управляващите. От там се обявиха за провеждането на нови свободни избори и свободни медии. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com