Черногорски министър: Бяхме удивени колко силно се намеси Русия за членството ни в НАТО

3169
Черногорски министър: Бяхме удивени колко силно се намеси Русия за членството ни в НАТО
Снимка: Gettyimages

Външният министър на Черна гора Сърджан Дърманович заяви, че Русия "сериозно се е намесвала във вътрешните работи" на страната и се опитвала да възпрепятства намеренията на властите на републиката да влезе в НАТО. Това съобщи Радио и телевизия на Черна гора (RTCG), предаде БГНЕС.

"Русия отрито се е намесвала в наши вътрешнополитически въпроси, на което ние, разбира се, гледахме неодобрително. През последните две-три години Русия провежда политика на сфери на интерес и се обявява срещу разширяването на НАТО. Решихме сами да определяме основните си цели и бяхме удивени колко силно се намесва Русия и, разбира се, ние се защитавахме", заявява Дърманович.

Черна гора става член на НАТО на 5 юни

Черна гора ще стане официално член на НАТО на 5 юни. Това заяви черногорският премиер Душко Маркович след среща с американския държав...

"Членството ни в НАТО не е насочено срещу когото и да е, включително и срещу Русия. Но, разбира се, ние не можем да се съгласим някой трети да решава къде да членуваме. Имаме икономически отношения с Русия, която не е наш главен икономически партньор, влиза в първите десет. Имали сме и още имаме достатъчно много туристи от Русия, а руските инвестиции в нашата икономика се оказаха неефективни”, каза още външният министър.

Миналия понеделник Дърманович заяви, че неговата страна не вижда в Русия "пример за демократична система" и че Москва се опитва "да възпрепятства и отслабва НАТО и да разделя ЕС", включително на Балканите.

В края на април руското МВнР заяви, че Москва си запазва правото да взема решения за защита на своята национална сигурност във връзка с решение на парламента на Черна гора за влизане в НАТО. В руското външнополитическо ведомство отбелязаха, че тези, които грасуваха в Скупщината (парламента) на Черна гора за влизането в НАТО под предлога за мнимата руска заплаха, поемат върху себе си отговорността за последиците от "реализирането на плановете на външни сили, стремящи се да задълбочат съществуващите в Европа и на Балканите разделителни линии, да вбият клин в основаните на дълбоки исторически традиции приятелски отношения на черногорците със сърбите и руснаците", посочва РИА-Новости

Москва смята, че разрастването на общността към бившите комунистически държави в Източна Европа представлява заплаха за нейната сигурност. „Москва не може да не разгледа стратегическите последствия от тази стъпка и по този начин ние си запазваме правото да взимаме решения, целящи да запазят нашите интереси и национална сигурност“, се казваше в изявление на руското министерство на външните работи, последвало одобрението на членството в черногорския парламент миналия месец. Тогава гласуването беше бойкотирано от проруски партии на фона на остро разделение в обществото по отношение на членството на балканската държава с население от едва 620 000 души.

Прокуратурата в Черна гора обвини в тероризъм двама руски граждани

Прокуратурата в Черна гора повдигна обвинение в тероризъм срещу обвиняемите за инцидентите по време на изборите на 16 октомври 2016 г.,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com