Ципрас: Македония е призната под това име отдавна, нека погледнем трезво

5028
Ципрас: Македония е призната под това име отдавна, нека погледнем трезво
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 25 години нашите съседи са признати под името „Република Македония“ от много държави по света. Не е абсурдно името „Македония“ да се включи едно сложно име на страната. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Гръцкият премиер заяви, че уважава загрижеността и чувствата на своите сънародници от Северна Гърция, които днес са излезли на протест във връзка със спора за името. Ципрас дори заявява, че е „наполовина македонец“.

Алексис Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил, че македонската нация не е съществувала. Ципрас е направил изказването в интервю за вестник ...

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава, заяви Ципрас и добави: „В продължение на 25 години нашите съседи са признати под името „Република Македония“ от редица страни по света, докато ние се борим навсякъде, да ги наричат БЮРМ“.

И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония“ в едно съставно име – географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи, подчерта Ципрас, цитиран от БГНЕС.

По отношение на различните позиции по въпроса в гръцкото правителство Ципрас каза, че „Панос Каменос е наясно с проблема, но той е честен политик и патриот. Той има резерви и ги изрази пред правителството, но също така изрази увереност в усилията на външния министър и желанието му да постигне широк консенсус между политическите сили по въпроса, разбира се, ако се постигне задоволително споразумение“.

Припомняме, че първата страна в света, която призна Република Македония под нейното конституционно име е България. Това стана на 15 януари 1992 г. България изигра и ключова роля за признаването на Република Македония под нейното конституционно име и от Великите сили. Така по време на срещата на президента Желю Желев с президента Борис Елцин от лятото на 1992 г. Москва последва София и също призна суверенитета на Република Македония.

Разстреляха гръцки мафиот насред Атина (ВИДЕО)

Едно от известните имена в гръцкия престъпен свят Василис Стефанакос беше разстрелян показно в Атина, съобщава Нова телевизия. Стефана...

На 15 януари 2018 г. тази година македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България, който се дава от международната общност – НАТО и ЕС – за пример как да се решават спорните въпроси между балканските страни. Значението на договора, подписан от премиерите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август, беше подчертано особено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Скопие в сряда и четвъртък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com