Дачич е най-вероятният премиер на Сърбия

3607
Дачич е най-вероятният премиер на Сърбия

Лидерът на Сръбската социалистическа партия /ССП/ Ивица Дачич е най-вероятният нов премиер на страната. Това съобщиха преди малко водещите белградски медии.

"Сърбия се намира на крачка от сформирането на коалиционен кабинет между ССП и Сръбската прогресивна партия /СПП/ на президента Томислав Николич. На чело на новото правителство ще застане Ивица Дачич", съобщиха Б 92 и електронното издание на вестник "Блиц". Днес нито един лидер от ССП не коментира новината за връчването на мандат на Ивица Дачич за сформирането на нов кабинет.

Припомняме, че в продължение на близо два месеца се водят преговори между ССП и загубилия президентските избори Борис Тадич, който е и лидер на Демократическата партия.

Малко след 21.00 часа българско време Демократическата партия /ДП/ публикува официално съобщение, в което призова ССП да съобщи на обществеността поради каква причина не се сформира новия кабинет, чийто състав е договорен още на 8 май, т.е. два дни след парламентарните избори.

"ДП направи всичко възможно за съставянето на ново парламентарно мнозинство и сръбските граждани да получат работещо правителство. С коалиционния партньор ССП веднага след изборите постигнахме споразумение около програмата и гарантирахме необходимото мнозинство, без да поставяме каквито и да било кадрови условия", се казва в съобщението на ДП на Борис Тадич.

В него се уточнява, че партията на Ивица Дачич е подкрепила създаването на кабинет под ръководството на Борис Тадич. "Обществото и гражданите трябва да научат дали това споразумение е все още в сила", призовават от партията на бившия държавен глава.

През следващите часове се очаква и официална информация за връчването на мандата на Дачич, който в досегашното правителство бе вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той бе дългогодишен говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.

Редактор: Георги Иванов

Взривиха мъж в центъра на Белград

Един човек загина, а две коли бяха напълно унищожени при експлозия в центъра на сръбската столица Белград, предаде БГНЕС. По неофициал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com