X
 
 

Димитров в Брюксел в битка за дата за преговори с Македония

1166 2
photo of Димитров в Брюксел в битка за дата за преговори с Македония
Снимка: iStock/Guliver
Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров ще се обърне към Комисията по външни работи на Европейския парламент днес следобед, предава БГНЕС.

Той ще благодари на Парламента за неговата постоянна подкрепа за европейската перспектива на страната и ще представи постиженията на Северна Македония, ден преди ключовата министерска среща в Люксембург за обсъждане на начало на преговорите със Северна Македония и Албания.

Неясно дали Макрон ще склони за преговори с Македония

Дали е разговаряно за дата за преговори за Северна Македония, не стана ясно, след срещата в неделя на френския президент Еманюел Макрон...

Тази вечер в Люксембург посланиците ще направят последен опит за съгласуване на позициите на държавите-членки преди министерската среща, но засега ситуацията не е благоприятна за нито една от двете страни.

Франция остава против започването на преговори, докато не се постигне конкретен напредък в борбата срещу корупцията, съдебната реформа и прозрачните и обективни решения. Париж смята и че преговорите не могат да бъдат открити, докато не бъде реформирана методологията на процеса на преговори със страните кандидатки.

Холандия казва, че ще се солидаризира с Франция, ако Тирана и Скопие не бъдат разделени по тношение на старта на преговорите. Привържениците на разширяването, както и самата Франция, са против раздялата.

По време на посещението министър Димитров ще има и индивидуални срещи с членове на Европейския парламент.

Дипломати: Северна Македония ще получи дата за преговори

Северна Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това съобщиха дипломатически източни...

„В тази решаваща седмица, в която се очаква Съветът да вземе решение за започване на преговори за присъединяване, министърът ще се срещне с някои от министрите, които ще участват в Съвета по общи въпроси на 15 октомври 2019 г.“, се казва в съобщение на кабинета му.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Старата ос "Атина - Белград" очевидно се активизира. Откакто Дачич се закани на Борисов заради Косово, македонските историчари започнаха да бламират работата на смесената българо-македонска комисия.а с инициативата "Малък Балкански Шенген" Сърбия се опитва да възстанови господството си над Македония и останалите югогубернии. Твърде вероятно е също, Мицотакис да стои зад решението на Франция да бло виж още ›› кира старта на преговорите на ЕС с РС Македония.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Макетата трябва да се активизират! Трябва да побързат да започнат преговори - преди сърбите да са влезли в ЕС - че тогава вече няма да имат никакъв шанс! Сърбия ще е последната балканска държава, присъединила се към ЕС, за дълги години! Поне 30 години след Сърбия никоя друга балканска държава няма да може да започне преговори!
    : 0 !