Джамбазки е съгласен да влезем с армия в Македония при необходимост

5922
Джамбазки е съгласен да влезем с армия в Македония при необходимост
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Когато гори къщата на съседа, може да пламне и твоята. Така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира възможността България да пострада сериозно. Той открито призова да се използват „всички възможности, инструменти и сили”, ако трябва да защитим своите граждани в Македония. Ще сме председател на ЕС, трябва да водим процесът по „присъединяване и очовечаване” на Западните Балкани, категоричен беше евродепутатът, който подкрепи възможността да се намесим и с военна сила в Македония.

Джамбазки видя два вида причини за случващото се. Първият – фактът, че Никола Груевски 10 години управлява без избори. Президентът Георге Иванов е негова абсолютна марионетка. Нападателите бяха пуснати от полицията – те бяха съвсем разпознаваеми, люлинска превъзходна, подчерта евродепутатът пред Нова телевизия. Според него Груевски няма „план Б” т.е. какво да прави, ако не е на власт. Беше припомнено и, че след 12 дни изтича мандатът на специализираната прокуратура, която беше създадена със споразумението от Пържино отпреди две години. Тя трябваше да разследва скандала с т.нар. „бомби”, които Зоран Заев публично пускаше – записи на представители на правителството на Никола Груевски. Тази прокуратура трябваше да разследва две дела - делото „Пуч“ (срещу Заев за опит за преврат) и делото „Подслушване“ (срещу ВМРО-ДПМНЕ и лидера й Никола Груевски, който бе и премиер от 2006 до януари 2016 година).

Появи се видео от побоя над Зоран Заев и останалите македонски депутати (Видео)

Протестиращи от инициативата "За единна Македония" нахлуха в македонския парламент и предизвикаха истински хаос. Те се нахвърлиха върху...

Вторият тип причини са външни, продължи Джамбазки. Той заяви, че Сърбия и Русия имат интерес „да палят чергата”, като така Москва удря по Европейския съюз. Присъства и интересът на Турция, по две линии – първата е турският ДОСТ, партия „Беса”, които са млади и образовани и привличат младите към религията. Втората линия е албанското обединение, смята Джамбазки. За него линията „ДОСТ” я има както у нас, така и в Македония – това било описано в „Стратегическа дълбочина”.

За Джамбазки е голям проблем, че САЩ са се оттеглили от Балканите.

Възможно е да се стигне до гражданска война в Македония, защото това е бивша Югославия. Става въпрос за прекрояване на граници – явно Дейтънското споразумение не работи. Това заяви журналистът Красимир Узунов.

Узунов наблегна на факта кой е новият председател на македонския парламент – Талат Джафери, който е член от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети. Джафери е бивш командир от Армията за национално освобождение (АНО), с прякор Форина. Той всъщност е офицер в македонската армия, преди да се присъедини към АНО.

Йоханес Хан осъди насилието в Македония

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан остро осъди инцидентите в македонския парламент. Тази вечер стотици протестиращи вляз...

Няма с кой – така Узунов обясни пред Нова телевизия защо лидерът на социалистите Зоран Заев търси подкрепа от такива хора. Беше въпрос на време кога ще ги набият, тъй като от месец и половина вървят протестите на „За единна Македония”, добави журналистът. По думите му и Заев, и Никола Груевски бяха приели албанският език да стане втори официален, да има осем албански министри, включително вътрешният. Заев обаче стана предател, а Груевски е патриот. На следващите избори разликата ще е поне 10% и тогава Македония тръгва по пътя на федерализацията, на разделението, прогнозира журналистът от Радио „Фокус”.

Според Узунов тази нощ българската позиция за Македония е била добра, след като в последните години тази тема я бяхме изоставили и само някои евродепутати са се занимавали с нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com