Джуканович: Има открита намеса на Русия във вътрешните работи на Черна гора

1892
Джуканович: Има открита намеса на Русия във вътрешните работи на Черна гора
Снимка: iStock

Последните изявления на митрополит Иларион Алфеев и на руския външен министър Сергей Лавров само потвърждават откритата намеса на Русия във вътрешните работи на Черна гора, съобщиха от кабинета на президента Мило Джуканович.

Според изявлението, митрополит Иларион Алфеев - ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, в интервю за телевизия Русия 24 за пореден път, „следвайки светски цели, несъвместими с мисията на Христовата църква“, се е намесил. във вътрешните работи на Черна гора, съобщава RTCG.

Висш функционер в Черна гора с 16 000 евро незаконно придобита пенсия

Бившият председател на парламента на Черна гора, Ранко Кривокапич, от месеци незаконно е получавал пенсия в Черна гора, като по този на...

„Само няколко дни след изявлението на Лавров той цинично коментира последните събития от насилствената интронизация на митрополита Черногорско-Приморски в Цетине, което допълнително потвърди откритото признание на Лавров, че Руската църква служи на държавните интереси на Русия в чужбина и по отношение на страната ни, те са едновременно античерногорски и антиправославни ”, се посочва в съобщението.

Както беше съобщено, Иларион се опитва да се представи като защитник на интересите на клона на Сръбската православна църква в Черна гора и се припомня, че той посети Подгорица през юли 2011 г., когато по време на срещи при закрити врата с висши представители на Черна гора говори по различен начин за възможния модел на организация на Сръбската православна църква в Черна гора.

След това, зад гърба на Патриаршията в Белград, той се застъпи за автономията на Черногорско-Приморската митрополия, която митрополит Амфилохий Радович постигна до известна степен. След смъртта му Сръбската патриаршия просто я премахна, без да прояви каквото и да е уважение към своя архиепископ след смъртта му, смятат от кабинета на президента.

Със забележката, че ръководството на Руската църква пренебрегва историческия факт, че в миналото е била литургична и канонична сестринска църква към автокефалната митрополия на Черна гора, се добавя, че въпреки блестящата традиция на приятелски отношения, сегашното руско правителство и клирът на Руската църква се опитват да дестабилизират Черна гора и да я отклонят от пътя ѝ към европейската интеграция.

Рекордните 1,5 тона кокаин заловиха в Черна гора

Черногорската полиция залови снощи в Подгорица 1,5 тона кокаин. В полицейската операция са арестувани множество лица, обявиха черногор...

„Във връзка с паралелите, които Алфеев прави между църковните въпроси в Черна гора и в Украйна, отбелязваме, че църковният въпрос в Черна гора не е възникнал сега, преди няколко години или десетилетия, а е открит преди век чрез неканоничното премахване на домицилната автокефална Черногорска православна църква, което се знае много добре в Москва ", казват от кабинета на Джуканович.

В изявлението се твърди, че 57% от православните в Черна гора не се идентифицират с юрисдикцията на Сръбската патриаршия.

„Не по догматични причини, а защото повечето черногорски православни християни не искат да следват етнофилетическата ерес и имперските цели на Белград или Москва, цели, противоречащи както на евангелската, така и на сотериологичната мисия на Светата православна църква", се казва в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com