Докато чакаше ваксини от Европа, Македония получи от Русия

8800
Докато чакаше ваксини от Европа, Македония получи от Русия
Снимка: iStock/Guliver

Република Северна Македония дълго се надяваше да получи ваксини от Западна Европа, но в крайна сметка желаната помощ ще дойде от Изток. В средата на февруари съседна Сърбия ѝ даде 4680 от обещаните 8000 дози от ваксината на Pfizer, за да ваксинира медиците си в центровете за лечение на Covid-19.

Вече и Русия се включи в доставките на ваксини за балканската страна. Първата пратка руски ваксини Спутник V трябва да пристигне в Македония със специален самолет в неделя след обяд. Пратката ще бъде тържествено посрещната от здравния министър Венко Филипче и посланика на Русия в страната Сергей Базникин на летището в Скопие, съобщава македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

Анализ: Защо страните от Източна Европа се обръщат за ваксини към Русия и Китай

Тъй като страните от Централна и Източна Европа все още са в плен на Сovid-19, бавното разпространение на ваксината от Европейския съюз...

Ваксините за 3000 души се съхраняват в подходящи опаковки при строги температурни изисквания. "Това е ваксина, която за разлика от Pfizer се съхранява при температура от минус 18 до минус 20 градуса, за което нашата инфраструктура е готова. След приемането тя ще бъде поставена в нашите хладилници, процесът на ваксинация ще бъде организиран в пунктовете в Здравния център в Скопие", обясни Филипче.

Македонците очакват доставката с голямо нетърпение, което се усети и по думите на премиера Зоран Заев преди няколко дни. "Всеки ден очакваме конкретна информация кога ще пристигнат, сега имам информация кога ще пристигнат първите 3000... В неделя очакваме 3000 ваксини да бъдат доставени чрез DHL", сподели Заев.

Ваксините по механизма COVAX на Световната здравна организация се забавиха, но се очаква да бъдат доставени в края на месеца. От СЗО увериха, че Северна Македония ще получи между 20 000-30 000 ваксини преди началото на април. До края на март се очаква и доставката на 21 000 дози от препарата на Pfizer. За допълнителна сигурност македонските власти ще купят и 200 000 дози от китайската ваксина на Sinopharm. Масовата ваксинация в югозападната ни съседка ще започне през март, увери Заев.

Няма ваксини, линейки и респиратори

Северна Македония критикува ЕС за липсата на ваксини

Европейският съюз трябва да направи повече, за да помогне на Северна Македония да получи ваксини срещу Covid-19, предаде БГНЕС. По вре...

Ситуацията в страната не е никак розова – Северна Македония е на върха по смъртност от Covid-19 в Европа, което е основен показател за това колко добре здравната система е успяла да се пребори с пандемията, пише местното издание "Вечер".

Според вестника югозападната ни съседка е единствената държава в Европа, която за 12 месеца от пандемията се провали във всичките три превантивни области – не е купила нито един респиратор в първата вълна на епидемията, нито една линейка и – нито една ваксина сега, 5 месеца след като ваксините срещу Covid 19 се използват. Това са три елемента, които изграждат имиджа на Северна Македония и държавните грижи за здравето и живота на гражданите, отбелязват от редакцията.

В същото време е ясно, че проблемът не е в липсата на пари, защото за 12 месеца от пандемията е изразходван целият бюджет от над 3,5 млрд. евро и са взети заеми от около 2,5 млрд. евро, с което Скопие достигна рекорден дълг в съвременния си история – от близо 7 млрд. евро. През март-април миналата година беше обявено, че ситуацията е под контрол и се очакват около 2500 инфектирани с Covid-19, а тези дни страната е отчела около 3200 починали от заразата, посочва вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com