Доклад: Македония ще започне преговори за ЕС през 2019

1775
Доклад: Македония ще започне преговори за ЕС през 2019
Снимка: iStock/Guliver

Стратегията на Европейския съюз за разширяване с държавите от Западните Балкани ще обхване шест страни – Македония, Албания, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово, за всички тях 2019 г. ще бъде от решаващо значение.

Новата вълна на разширяване ще бъде през 2025 г., но е по-малко вероятно Република Македония да бъде в тази вълна. Очаква се стратегията да бъде представена пред Европейския парламент в Страсбург във вторник, 6 февруари.

61% от македонците приемат промяна на името срещу членство в ЕС и НАТО

61% от македонците приемат бързо разрешаване на спора за името на страната, за да може Република Македония да бъде по-бързо приета в ...

Стратегията най-вероятно ще се казва "Надеждна перспектива за разширяване със Западните Балкани". Македонският сайт „Плусинфо“ се е започнал с работна версия на този така очакван документ.

В него се посочва, че партньорите на ЕС в Западните Балкани имат исторически шанс, за пръв път перспективата за разширяване е толкова силна.

„Със силна политическа воля, осъществяване на реални реформи и постигане на трайни решения на споровете със съседите, Сърбия и Черна гора трябва да бъдат подготвени за членство до 2025 г. Също така Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово до тогава трябва да напреднат значително в преговорите“, се казва в черновата на доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com