Душан Батакович: Проектът "Велика Албания" застрашава Балканите

12135
Душан Батакович: Проектът "Велика Албания" застрашава Балканите

"Велика Албания е голям проект, който може да дестабилизира целите Балкани и да предизвика нови конфликти". Това заяви известният сръбски историк и настоящ дипломат във Франция, професор Душан Батакович, предаде КРОСС.

"Естествена Албания се явява другото име на "Велика Албания" и означава проект, който се реализира в продължение на много години. Тя се радва на значителна подкрепа от страна на албанските елити във всички страни, където има албанци. Тази идея вече постепенно се реализира", смята професор Батакович. 

"Този процес вече е в ход и застрашава фундаментално нашите жизненоважни национални интереси, подкопава регионалната стабилност и сериозно застрашава крехкия баланс на Балканите", смята той.

Като доказателство за все по-нарастващото одобрение на тази мегаломанска амбиция, той посочва резултатите от едно социологическо проучване, направено през 2002 г. В него идеята за "Велика Албания" се ползва с подкрепата на около 80% от косоварите,  51% от албанците в Македония и 62% от хората, живеещи на територията на Албания. 

Според него в момента Сърбия и сърбите са изправени пред своеобразна криза на идентичността заради илюзиите, привнесени по времето на Югославия. Именно в справянето с този проблем той вижда ролята на днешната сръбска интелигенция и политически елит.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com