Държавата даде на "Тотал" още 4 месеца за сондажи за нефт и газ в Черно море

2672
Държавата даде на "Тотал" още 4 месеца за сондажи за нефт и газ в Черно море
Снимка: Getty Images / Guliver

Със 135 дни се удължава срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“, реши правителството на редовното си заседание.

Договорът за сондиране е в сила от септември 2012 г. Удължаването на разрешението с 4 месеца и половина е по искане на титуляра - френската компания „Тотал“, която в края на миналата година обяви, че са открити залежи на нефт.

До момента не е констатирано неизпълнение на договорни задължения.

Правителството взе решение и за даване на две концесии за строителни материали.

„МЛ-Консулт-2009“ ЕООД получава концесия за добив на пясъци и чакъл от находище „Пладнището“ в община Искър, област Плевен. За 25-годишния срок на концесията дружеството ще вложи над 200 000 лева за обезпечаване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции. Очаква се концесионните плащания да надхвърлят 495 000 лева за целия период на договора.

Концесия за добив на скалнооблицовъчни материали от находище „Кошарите“, участък „Запад“, беше предоставена на „Токсан“ ООД. Кариерата се намира в землището на с. Върбешница, община Мездра. Планираните инвестиции за 35-годишния срок на концесията са 596 000 лева. Очаква се постъпленията от концесионни плащания да достигнат близо 2,3 млн. лв.

До месец може да се извърши първият сондаж за газ в Черно море

Очаква се в средата на април да е налична платформата за сондаж и до месец да се извърши първият сондаж в блока "Хан Аспарух". Това ка...

Съгласно Закона за подземните богатства, половината от концесионните плащания (без ДДС) се превеждат по бюджетите на съответната община.

Правителството даде съгласието си концесионният договор за добив на строителни материали от находище „Рудината“ (участък „Ремо“) да бъде продължен с „Холсим кариерни материали Рудината“ АД. Дружеството е правопремник на концесионера „Ремонтстрой НД“ ООД, с който е сключен договорът през декември 2015 г. Находището е разположено в землището на кв. Сеславци, Столична община.

Одобрено е и изменение на концесионния договор за добив на подземни богатства от находище „Аламура“ (община Стара Загора). С изменението ще се осигури изпълнение на задължението на концесионера за ежегодно отчисляване на сума, представляваща 1/15 част от разликата между стойността на актуализирания цялостен работен проект за ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи и сумата по специалната банкова сметка за обезпечаване изпълнението на задълженията, свързани с ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи, набрана за изтеклия 10-годишен срок на концесията, предаде OFFNews.

С 10 години да бъде удължен концесионният договор, сключен през 1999 г., за добив на подземни богатства от находище „Вятово“ (участъци IV, V и VII), реши правителството като прие исканата от концесионера „Каолин“ АД промяна. Искането е мотивирано с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети, и се основава на чл. 36, ал. 2 от Закона за подземните богатства. С решението на правителството се изменя и начинът на формиране на концесионното плащане – то се привежда в съответствие с Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионно възнаграждение за добив на подземни богатства, променена през 2007 г. До момента концесионерът е заплащат необходимите суми съобразно старите правила, валидни към датата на подписване на договора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com