Едва трима влизат в надпреварата за първи президент на Северна Македония

1469
Едва трима влизат в надпреварата за първи президент на Северна Македония
Снимка: iStock/Guliver

На 21 март Държавната избирателна комисия (ДИК) в Скопие съобщи, че само трима души са допуснати до участие в предстоящите президентски избори в Македония.

В ДИК са постъпили необходимите документи от кандидата на управляващата коалиция Стево Пендаровски. Той бе издигнат от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети. Пендаровски е подкрепен и от още десетина други формации и сдружения. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова. Две албански формации издигнаха кандидатурата на Блерим Река.

Първият кръг ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май. Президентската кампания официално започна на 1 април. Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, защото е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.

Македонският премиер очаква "големи гръцки компании в Скопие

Северна Македония ще пожъне „огромни икономически ползи” от смяната на името си с договора с Гърция, заяви премиерът на стр...

ДИК съобщи, че право на глас в шестите президентски избори имат 1 808 131 избиратели.

Според анкета на М-Проспект, общият кандидат на СДСМ и неговия коалиционен партньор от албанския блок - ДСИ, Стево Пендаровски, е водещ сред изборите на гласоподавателите. 25% от гласоподавателите ще гласуват за Пендаровски, а съперникът му Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ има поддръжка от 22,4% от респондентите. За Блерим Река биха гласували 10,9% от избирателите. Според прогнозите за втория тур, ако Пендаровски и Силяновска са в надпреварата, 32,4% от гласоподавателите ще подкрепят кандидата на СДСМ, а 26,2% кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ.

Стево Пендаровски, кандидатът на СДСМ и ДСИ, е с лека преднина (27,2 %) преди Гордана Силяновска Давкова, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ (23,5%), т.е. разликата е 3.7 процента. Това са резултатите от проучване, направено от Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) и Института за демокрация "Социетас Цивилис" (ИДСЦ) Скопие по искане на телевизия Телма.

В това проучване "Президентски избори 2019" са представени и анализирани нагласите на гражданите в страната по отношение на предстоящите президентски избори, получени чрез допитване до общественото мнение в периода от 7 до 11 април тази година

Подкрепата за Блерим Река, кандидат на Алианса за албанците и Беса е 11% от анкетираните, което е почти идентична с тази от предходната анкета, докато Пендаровски, за разлика от първата анкета, се е увеличил преднината си от 2,6% на 3,7 процентни пункта.

Франция и Холандия са против влизането на Македония в ЕС

Франция, Нидерландия и други западноевропейски страни се противопоставят на процеса на присъединяване на Мекедония към ЕС. Това заяви ...

Резултатите показват, че Силяновска-Давкова има по-голяма подкрепа сред етническите македонци (32,6%), за разлика от Пендаровски (28.6%). Пендаровски пък има по-голяма подкрепа сред етническите албанци (20,5%), отколкото Силяновска Давкова (0,4%). Подкрепата за Пендаровски сред етническите албанци е по-голяма с 5,3% спрямо предходната анкета. Най-голяма част от етническите албанци са отговорили, че ще гласуват за кандидата Блерим Река (41,6%).

По-голямата част от етническите македонци - 71% и мнозинството от етническите албанци (63,3%), са отговорили, че ще отидат да гласуват на изборите. Според проучването обаче на такива изявление за гласуване трябва да се гледа с голяма резервираност, тъй като практиката показва, че действителната избирателна активност е много по-ниска от тази, която е обявена в такива анкети.

Седмица по-късно друга анкета показа лека промяна в съотношението на подкрепата за различните кандидати. Кандидатът за президент, подкрепен от СДСМ и коалицията, ще получи най-много гласове на президентските избори - 38,3%, ако гласуването се проведе утре. Това е отразено в проучването, проведено от агенция Рейтинг в периода от 8 до 14 април на представителна извадка от 1112 респонденти.

За кандидатката, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова, биха гласували 33,2% а за кандидата, подкрепен от албанската опозиция, Блерим Река, 12,6%, докато 15,9% от анкетираните все още не знаят на кого гласуват.

Според резултатите от проучването 42,9% смятат, че президентските избори са много важни за бъдещето на страната, 29,4% смятат, че са важни, 14,9% не са нито важни, нито маловажни, 3,3% относително без значение, ,за 6,6% не са никак важни, а 2,8% не знаят или не са дали отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com