Експерт: Спорът за името на Република Македония се решава под натиск

1476
Експерт: Спорът за името на Република Македония се решава под натиск
Снимка: iStock/Guliver

Спорът за името на Република Македония се решава под натиск заради промени в конфигурацията на силите на Балканите, заявиха експерти от Института за икономически и международни отношения. Според тях страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат приети в НАТО, но присъединяването им към ЕС е под въпрос.

Спорът за името на Република Македония се решава именно сега заради геостратегическа необходимост, обясни пред "Дарик" Валентин Радомирски, изпълнителен директор на института: "Тя започна, грубо казано, след Крим, беше усилена със сближаването, което аз наричам ситуационен съюз между Русия и Турция, което промени конфигурацията и баланса на силите в Черноморско-каспийския театър на военни действията, така както го разглеждат целия този район в Кремъл и във Вашингтон. Случаят с Македония и въобще Западните Балкани е само малка част от този геополитически пъзел. Беше оказан огромен натиск върху няколко държави да се реши проблемът с името и той се реши. Проведоха срочно няколко срещи във Виена, няколко други срещи и т.н. и гърците също се подадоха на този натиск. Във вътрешнополитически план може да предреши съдбата на правителството на Ципрас".

Столтенберг: Можем да изпратим покана на Македония за членство в НАТО в началото на юли

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се надява да може да бъде изпратена покана за членство на Македония в Алианса на срещат...

Според Радомирски страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат приети в НАТО, но присъединяването им към ЕС е под въпрос. Заради проблемите в региона, които остават нерешени и заради неясното бъдеще на самия ЕС.

Според бившия заместник-външен министър Любомир Кючуков, директор на Института за икономически и международни отношения, пред приемането на Република Македония в ЕС има и други пречки: "Република Македония и Албания вървят негласно в пакет, а има силни възражения в Европа от няколко страни, на първо място от Холандия и Франция срещу даването на начало на преговорите на тези две страни, на Албания преди всичко. Ако на Република Македония не бъде дадена дата за начало на преговорите в края на месеца на Европейския съвет и после не бъде потвърдено членството й в НАТО на 11 юли, това ще означава, че македонските власти ще имат огромни трудности да обяснят на собственото си население всички тези отстъпки и компромиси, които бяха направени".

Залогът с името надхвърля претенциите между Гърция и Република Македония. Заложена е стабилността на целия регион. Ако по някакъв начин договорът не бъде одобрен и името Северна Македония не бъде прието окончателно това ще означава дискредитация на преговорите като механизъм за решаване на този спор. Двете страни ще се върнат десетилетия назад в преговорите и няма да седнат отново на масата за преговарят, категоричен бе Любомир Кючуков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com