Ердоган под все по-силен натиск за налагане на пълна карантина в страната

3235
Ердоган под все по-силен натиск за налагане на пълна карантина в страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е под все по-голям натиск да обяви пълна карантина в страната, защото случаите на коронавирус в страната се увеличават, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Ahval News.

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа обяви в четвъртък, че броят на новите случаи на коронавирус е нараснал с 1 196, като общият брой на диагностицираните с вируса е вече 3 629. Смъртните случаи в Турция се увеличиха до 75, след като 16 души починаха в четвъртък, 26 март.

Тестовете за коронавирус в страната от вчера, 26 март, са с най-висок дял на положителни резултати, откакто тестването в Турция започна - 16,%, в сравнение с малко над 11% в сряда, 25 март, отчитат от Медицинската асоциация. Те предупреждават, че правителствените мерки за изолация са недостатъчни и го призова да предостави на работниците платен отпуск, за да се предотврати смесването на милиони хора по време на работа.

Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва – обяснението на ген. Мутафчийски

Всеки вид тест за коронавирус е много важен. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб за коронавируса генерал-майор професор д...

В момента всички болници в страната, включително и частните и принадлежащи на фондации, са обявени за пандемични болници, и са задължени да лекуват пациенти с коронавирус. Мярката влезе в сила от 21 март и се отнася за всички лечебни заведения, ако в тях има поне двама специалисти по микробиология, инфекциозни, белодробни или вътрешни заболявания. Също така беше взето решение за спиране на всички планови операции. В Турция има общо 42 000 легла за интензивна грижа, като около една трета са в частни болници.

Строги мерки: Турция забрани на хората над 65 години да излизат навън

 

Членовете на борда на турската Асоциация за индустрия и бизнес (TÜSİAD) призовават в писмо президента Ердоган да обяви строга общонационална карантина, за да може разпространението на вируса да се забави бързо - което ще позволи на бизнеса по-бързо възстановяване.

Данъчни облекчения в Турция за близо 2 милиона души

101-годишен италианец пребори коронавируса

В Италия мъж, роден през 1919 г., оздравя след инфекция с COVID-19 и беше изписан от болницата. Това се казва в изявление на заместник-...

Преди дни Ердоган обяви спасителен план за икономиката на страната на стойност - 14 милиарда евро. Сред мерките са отлагане на плащанията по кредитите и намаляване на данъците в различни сектори. "С пакет, който наричаме" Щит за икономическа стабилност ", ние отпускаме 100 милиарда турски лири, за да намалим ефекта от пандемията COVID-19", каза Ердоган. Ще има и помощ за домакинствата с ниски доходи, включително тези с минимални заплати и пенсионерите. "Най-ниската пенсия ще бъде увеличена до 1500 турски лири (около 230 долара)", каза Ердоган.

Остава възможността за пътуване в страната

Въпреки, че президентът подписа указ за отмяната на всички научни и културни прояви до края на април и призова гражданите да останат по домовете си, той им остави възможността да ходят на работа и да пътуват в страната. В страната са затворени училищата, кафенетата и баровете, забранени са масовите молитви и са отложени спортните прояви.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу призова правителството да наложи по-строг контрол над града, тъй като въпреки предупрежденията за опасността от разпространение на коронавируса, над 1 милион души все още ползват обществения транспорт в най-големия град на страната.

В Истанбул пазаруват с кошница на въже през балкона

"Новини" за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на...

"Turkish Airlines" спря своите полети до Ню Йорк от петък, оставяйки националния превозвач с само четири маршрута в експлоатация по време на глобалната пандемия COVID-19. Затова президентът намали данъкът върху добавената стойност на вътрешните полети до 1% от 18 за период от три месеца. Ердоган обяви , че компанията е силно засегната от кризата след отменените полети заради вируса. В момента Турция е забранила полетите до 68 държави.

Натиск и отвън

Посолството на САЩ в Турция призова американските граждани в страната да я напуснат възможно най-скоро. Това се случи на 26 март, в четвъртък.

Ден по-рано италиански лекар от един от най-засегнатите градове от коронавируса - Бергамо - отправи зловещо послание към Турция. Медикът призова дасеналожат засилени мерки на социална изолацияв страната, които да предотватят италианския сценарий в Турция. Той предупреди Ердоган, че може да се изправи пред също толкова унищожителна епидемия, колкото Италия, ако не предприеме бързи действия.

Коронавирусът лиши Турция от влиянието ѝ над ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com