Ердоган: Съветът за сигурност на ООН има нужда от спешна реформа

2202
Ердоган: Съветът за сигурност на ООН има нужда от спешна реформа
Снимка: Getty images/Guliver

За да може системата на ООН да заработи отново, Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Оставянето на съдбата на 7 милиарда души на правосъдието на пет държави не е нито устойчиво, нито справедливо. Структурата на съвета, основана на демократично, прозрачно, отчетно, ефективно и справедливо представителство, се превърна в необходимост за човечеството", каза Ердоган в записано послание в чест на 75-годишнината на Общото събрание на ООН (UNGA).

Предстои видеоконференция Ердоган-Мишел-Меркел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе във вторник видеоконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и герман...

Ердоган отдавна се застъпва за реформиране на Съвета за сигурност, използвайки лозунга: „Светът е по-голям от пет“, съобщава „Сабах“.

"Вярвам, че укрепването и съживяването на Общото събрание на ООН ще допринесе за намирането на решения на нашите проблеми", добави той.

Ердоган осъди прекомерната алчност, егоизъм, монополизация на властта и желанието да продължи колониализмът, използвайки нови методи, които според него са най-големите пречки пред разпространението на справедливостта в глобалната система.

„Неуспехът да се постигне стабилност в различни части на света, особено в Сирия, Палестина, Йемен и Афганистан, е доказателство за това“, каза Ердоган, добавяйки, че ООН не може нито да предотврати нови конфликти, нито да прекрати вече започналите.

Ердоган тиражира също идеята за превръщането на Истанбул в "кръстопът на континентите", в център на ООН, който ще подкрепя усилията за глобален мир и стабилност.

Палатите на Ердоган: С по 300 стаи и за стотици милиони (СНИМКИ)

Все повече турци не знаят как да изкарат месеца, а Ердоган си строи пищни палати и резиденции за стотици милиони - с пари на данъкоплат...

Той подчерта, че 75-годишнината на ООН предоставя възможности пред целия свят да подобри реакцията си на належащите проблеми.

"Ние, като човечество, сме изправени пред много важни предизвикателства, които засягат нашето здраве, икономика, социален мир и бъдеще, най-вече в лицето на пандемията от коронавируса. Изправени сме пред ситуация, в която 170 милиона души по света имат спешна нужда от помощ и защита“ каза Ердоган.

Подчертавайки, че броят на хората, страдащи от глад по света, сега надхвърля 820 милиона, той добави, че над 70 милиона души са принудени да напуснат домовете си поради конфликти и потисничество.

Пандемията от COVID-19 е влошила несправедливостите и неравенствата по целия свят, каза той.

"Като най-щедрата страна по отношение на помощта, като вземем предвид съотношението на турската помощ към нейния БВП (брутен вътрешен продукт), ние се опитахме да облекчим проблемите, причинени от пандемията, с нашите налични средства", каза Ердоган.

”Der Spigel”: Борисов е помагал на Ердоган в гоненията на негови противници

Разследване на ”Der Spigel” показва, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Преми...

"В този процес, като се съобразяваме с нуждите на нашите собствени граждани, ние изпратихме медицинско оборудване и помощни материали до 141 страни по света, независимо от религия, език, раса или континент", добави той.

Световните лидери приветстваха събитието на високо ниво чрез предварително записани видеоречи заради пандемията от коронавирус. Годишнината на ООН идва в момент, когато световното тяло се изправя пред въпроси дали все още е годно да се справи в един многополюсен свят и дали може да постигне разбирателство за справяне с текущите конфликти и предизвикателства, включително пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com