Ердоган: За мен Мицотакис повече не съществува

9306
Ердоган: За мен Мицотакис повече не съществува
Снимка: Getty images

За мен гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува". Това каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган по повод забележките и критиките на Мицотакис към Турция по време на неотдавнашната му визита в САЩ, предава БГНЕС. В телевизионно обръщение след заседанието на кабинета Ердоган заяви, че Мицотакис е говорил срещу Турция и е призовал Конгреса на САЩ да не разрешава продажбата на изтребители F-16 на Анкара.

Администрацията на Байдън неофициално се обърна към Конгреса, за да поиска одобрение за предложената продажба на модерни оръжия и друго оборудване за флота от изтребители F-16 на съюзника на НАТО Турция, припомня "Сабах".

Пакетът е отделен от многомилиардната сделка за модернизация, която Турция поиска от САЩ през октомври миналата година, като поиска да закупи 40 изтребителя Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите си бойни самолети.

По време на посещението си във Вашингтон миналата седмица Мицотакис предупреди на съвместно заседание на Конгреса да не се подкрепят предложените от администрацията на Байдън военни продажби на Турция, заявявайки, че подобна стъпка може да доведе до допълнителна нестабилност в региона.

"Бяхме се договорили с него да не включваме трети страни в нашия спор", заяви Ердоган. "Въпреки това миналата седмица той посети САЩ и говори в Конгреса и ги предупреди да не ни дават F-16", отбеляза той. Ердоган също така заяви, че Турция отменя ключова среща, която беше планирана да се проведе между двете правителства тази година.

"Тази година трябваше да проведем среща на стратегическия съвет. В дневника ми за срещи вече няма никой, който да се казва Мицотакис. Никога няма да се съглася да имам среща с него, защото вървим по един и същи път само с политици, които спазват обещанията си, които имат характер и които са почтени", каза президентът.

САЩ вероятно "ще вземат собствено решение за продажбата на F-16 на Турция, без да е необходимо да се консултират с гръцкия премиер", добави той. Ердоган също така обвини Гърция, че укрива членове на Гюленистката терористична група (FETÖ), виновна за опита за преврат от 15 юли 2016 г., и че създава военни бази срещу Турция.

Този месец Гърция официално удължи двустранното си военно споразумение със САЩ за пет години, която предоставя на американските военни достъп до три бази в континентална Гърция, както и до американското военноморско присъствие на остров Крит. "Кого заплашва Гърция с тези бази? Защо Гърция създава тези бази?" попита Ердоган.

Ердоган също така повтори, че Турция е допуснала грешка, като е приела отново Гърция във военното крило на НАТО през 1980 г.

Турция и Гърция са в противоречие по редица въпроси, включително конкурентни претенции за юрисдикция в Източното Средиземноморие, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър и статута на островите в Егейско море.

Но двете държави си сътрудничат и по енергийни проекти, включително новоизграден газопровод, който транспортира природен газ от Азербайджан до Западна Европа. Тръбопроводът, който преминава през Турция и Гърция, е част от усилията на Европа да намали зависимостта си от руската енергия.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърля претенциите за морски граници на Гърция и кипърската гръцка администрация, като подчертава, че прекомерните им претенции нарушават суверенните права на Турция и кипърските турци.

 

Обръща ли се Ердоган към Запада?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com