ЕС иска Македония да приеме 20 000 бежанци

5654
ЕС иска Македония да приеме 20 000 бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

ЕС упражнява натиск върху Македония да приеме 20 хил. бежанци, пише днес македонският вестник "Вечер", цитиран от "Фокус".

Според изданието натискът се е увеличил през последните няколко дни, въпреки позицията на страната, изказана от президента Георге Иванов на срещата в Брюксел, че Македония няма намерение да приеме бежанци за дълъг период. Президентът е бил категоричен, че страната може да приеме само до 2000 души, които могат да стоят до 72 часа.

Хиляди в Полша излязоха на марш срещу ислямизацията на Европа

Няколко десетки хиляди поляци участваха в националния протестен марш в центъра на Варшава, който мина под мотото "Полша за поляците и п...

Изданието посочва, че властите в Скопие били информирани, че трябва да се подготвят да приемат бежанци за по-дълъг период, поне по време на зимата. Според вестника това ще бъдат мигранти от Афнганистан, докато бежанците ще продължат пътя си към ЕС. Проблем е и това, че нито Македония, нито ЕС имат договор с Афганистан за връщане на афганистански граждани.

Същевременно регистрирането на мигрантите не функционира, особено в Гърция, където организацията ФРОНТЕКС и местните власти не се справяли със задачата. Досега на Македония не са дадени никакви пари от предвидените 20 млн. евро. Причина за това е блокирането на помощта от страна на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Същевременно през следващите 48 часа гръцките власти подготвят масов транспорт на бежанци към границата с Македония. Преди два дни македонските власти успяха да транспортират 14 000 бежанци за едно денонощие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com