Гръцката църква пред разкол заради позицията към украинските разколници?

2879
Гръцката църква пред разкол заради позицията към украинските разколници?
Снимка: iStock/Guliver

Съборът на Гръцката православна църква (ГПЦ) на 12 октомври призна правото на константинополския патриарх Вартоломей да може сам да решава на коя църква да предоставя автокефален статут. Освен това на събора бе решено още да се предостави на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним да продължи да се занимава с въпроса около признанието на новата църковна структура в Украйна. Това пише скопското електронно издание „Слободен печат“, цитирано от агенция "Фокус".

Източници от ГПЦ разказаха пред местните медии, че решението на извънредния архиерейски събор не означава признаване на „новата църква в Украйна и че признанието ще бъде окончателно само ако архиепископ Йероним спомене по време на литургия името на главата на самопровъзгласената нова украинска църква Епифаний“.

Понастоящем е известно, че 10 митрополита на ГПЦ са поискали дебатите относно евентуалното признание на Православната църква в Украйна (ПЦУ) да бъдат отложени. Според запознати с въпроса, както предават гръцките медии, поддръжниците на признаването на автокефалията на ПЦУ имат амбиции да завземат архиепископския престол на ГПЦ.

Гръцката църква де факто призна автокефалията на Украинската църква

Гръцката подкрепи Вселенския патриарх Вартоломей в решението му да предостави независимост на Православната църква в Украйна, предаде Б...

Според източниците евентуално признание на автокефалията на новата украинска църква може да предизвика сериозен разкол в ГПЦ.

Все пак все още се чака дали гръцкият архиепископ Йероним ще спомене по време на съвместната си литургия с патриарх Вартоломей в Света гора името на главата на новата разколническа църква в Украйна Епифаний. Ако го спомене, това ще означава признание според църковните закони, посочват запознати с канона източници.

Припомняме, че в края на миналата година по инициатива на украинските власти и Константинополската патриаршия е създадена така наречената „Православна църква в Украйна“, схизматична структура, изградена от две неканонични църкви. С придобиването на автокефален томос от патриарх Вартоломей, новата църковна структура става изцяло зависима от Константинополската патриаршия. Но до днес нито една поместна църква не е признала украинската църква. За православната църква единствената канонична църква в Украйна е Украинската православна църква – Московска патриаршия.

ГПЦ е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и именно заради това главата на Гръцката църква е архиепископ, а не патриарх. Поради тази причина отдавна се очакваше Атина да признае решението на Фенер за преминаване на украинските разколнически структури под юрисдикцията на Константинополската патриаршия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com