Гръцки експерт: Ако скоро няма ваксина, ще има истинска пандемия

3185
Гръцки експерт: Ако скоро няма ваксина, ще има истинска пандемия
Снимка: iStock

Реакцията на Гърция към епидемията от коронавирус е „много успешна“ благодарение на ранните мерки за ограничаване, но ако ваксинацията не бъде разработена скоро, „ще се изправим пред истинска пандемия“ през есента и зимата, каза ръководителят на отдела по микробиологията на гръцкия Институт Пастьор д-р Андреас Ментис пред АНА-МПА..

„Както всички знаем, епидемия може да бъде спряна само с ваксинация и в тази връзка има някои обнадеждаващи съобщения, че първите ваксини ще станат достъпни през есента или малко след това. Да се надяваме това да се случи; в противен случай ще се сблъскаме с истинска пандемия “, каза Ментис.

Турска ваксина срещу COVID-19 може да има най-рано след половин година и то с много условия

"В рамките на 5-6 месеца може да е готова. Трябва да премине първо през сериозни тестовете за сигурност. При най-малко съмнение при тес...

Кризата COVID-19 в Европа продължава, СЗО заговори за постепенно отпадане на ограниченията

Повишаването на температурите, доколкото наближава лятото, каза той, „може да ни даде малко време да си поемем дъх и време за проучване на още по-добри лечения. До есента може дори да има ваксина, която ще попречи на вируса да се разпространи още следващата зима. “

Коментирайки използването на комплекти за тестване на Covid-19, Ментис изрази резерви относно надеждността на някои от продуктите, които се продават на международния пазар, като добави, че молекулярните тестове, провеждани в Гърция, се препоръчват от Световната здравна организация (СЗО).

„Бързите тестове имат предимството да предоставят резултати много скоро след вземане на пробата, но те не са толкова надеждни, колкото молекулярните тестове, проведени в Института Пастьор и други сертифицирани лаборатории“, казва Ментис и добавя, че неговият институт обработва между 300 и 500 проби ден.

Поредна добра новина за ваксина срещу коронавирус, но все още нещата са в началото

Нова надежда за работеща ваксина срещу коронавируса (COVID-19). Става въпрос за разработвана ваксина от Института по медицина на Универ...

Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки

Експертът отбелязва, че в този момент комплект за тестване на нови коронавирусни антитела би бил по-полезен за оценка на разпространението на вируса сред населението. „Ако се проведе тестване върху голям брой хора, това ще ни позволи да видим колко от тях имат антитела, което означава, че в определен момент те са имали контакт с вируса. Тази информация би била полезна за здравните служби, които да разработят своята стратегия за следващия етап “, каза той пред AНA-MПA.

Meнтис също се изказа в полза на мащабното молекулярно тестване, като каза, че това ще помогне да се идентифицират хората, които са безсимптомни носители и да се оцени влиянието на вируса върху населението.

„Вероятно и по-меките случаи трябва да бъдат тествани, тъй като може да се нуждаят от лечение, което е нещо, което не се случва в момента“, каза Ментис,имайки предвид насоките на Националната организация за обществено здраве (EODY), според които само пациенти с ясно изразени симптомитна Covid-19 са инструктирани да посетят една от референтните болници на страната за тестване.

Лекар от САЩ: Ваксината БЦЖ може да е оръжие срещу коронавируса

Преди дни беше оповестено американско проучване, което свърза различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 в раз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com