Гръцки евродепутат призова за санкции срещу Турция заради "Света София"

4544
Гръцки евродепутат призова за санкции срещу Турция заради "Света София"
Снимка: iStock/Guliver

След решението на Турция да превърне църквата "Света София" в джамия, Атина трябва незабавно да наложи санкции на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици незаконни джамии като част от санкциите срещу Турция. Това съобщи пред РИА Новости евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета в Крит, където преподава институционалната структура на Европейския съюз, цитирана от БГНЕС.

В петък Турският държавен съвет - най-висшият административен съд на страната, отмени отмени решението си от 1934 г., с което църквата бе превърната в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия, както и че там започват да се отслужбат мюсюлмански служби и ритуали.

ЮНЕСКО против промяна на статута на Света София, САЩ наблюдават с внимание

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази съжалението си заради решението на турското правител...

"Дълги години Ердоган подготвя превръщането на "Света София" в джамия. Поради тази причина, като евродепутат многократно съм го осъждал в изказванията си пред Европейския парламент", заяви Мариас.

Той нарече решението на Ердоган за катедралата "провокативно и абсолютно незаконно".

"Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство. "Света София" не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е символ на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган провокира и обижда не само християните, но и цялото човечество", каза политикът.

И допълни, че решението на Ердоган изправя света пред дилемата "култура" или "варварство", а към такава дилема не трябва да има никаква търпимост, тъй като това е "ислямски фундаметализъм".

ЮНЕСКО против промяна на статута на Света София, САЩ наблюдават с внимание

Турският президент подписа указ за превръщането на "Света София" в джамия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган подписа указ, с който истанбулската катедрала "Света София", до този момент музей, ще се превърне ...

Мариас подчерта, че "незаконното решение на Ердоган да превърне "Света София" в джамия вече е осъдено от Гърция, Русия, ЕС и САЩ, както и от всички християнски религиозни водачи по света.

Евродепутатът смята, че международната общност, ЮНЕСКО, Европейският съюз и целият свят трябва да обявят непрекъсната борба с всякакви мерки, за да се гарантира, че "Света София" като обект на световното икторическо наследство ще остане музей, а православния свят трябва да се обедини срещу това „падение на "Света София", срещу оскверняването на най-големия храм на православието, срещу обидата към нашата християнска вяра“.

В отговор на борбата на православния свят срещу решението на Ердоган Гърция трябва незабавно да наложи санкции срещу Турция. "Трябва да се затвори турското консулство в Комотини (където живее мюсюлманско малцинство), да се затвори музея" Кемал "в Солун, границите с Турция, да се забрани всякакво движение на турци и турски стоки, да не бъде отворена планираната във Вотаникос джамия, както и да се затворят стотици нелегални джамии, управлявани от нелегални мигранти", допълни евродепутатът.

"В същото време Гърция трябва да настоява ЕС да наложи икономически санкции на Турция, включително забрана за финансиране на Турция от ЕС и Европейската инвестиционна банка, замразяване на активите на турските служители, забрана за влизане на турски служители в ЕС и ембарго върху вноса на турски продукти в Европейския съюз. Само така ще изпратим съобщение до Ердоган, че "Света София" е и остава най-големият храм на православието, който той не може да оскверни с действията си, "каза Мариас.

И напомни, че музеят на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк в Солун се посещава ежегодно от десетки хиляди туристи от Турция.

Държавният съвет на Турция смени статута на "Света София"

Държавният съвет на Турция разреши да бъде сменен статутът на музея "Света София" в Истанбул и да бъде превърнат в джамия, предаде БГНЕ...

Атина и към този момент остава последната европейска столица, в която няма джамия. Очаква се до няколко месеца да бъде отворен мюсюлмански храм до няколко месеца в района на Атинакос в Атина. След обявяването на независимост от Османската империя през 1832 г. нито едно гръцко правителство не разреши изграждането на джамия в Атина. Десетки хиляди мюсюлмани от Близкия Изток, Африка и Индия, обаче, живеят в гръцката столица. Те се молят в незаконни параклиси.

БГНЕС припомня, че "Света София" е основана от християнския император Юстиниан и е открита на 27 декември 537 г. Катедралата е най-големият храм в християнския свят от повече от хиляда години. След като османците превземат Константинопол през 1453 г., катедралата е превърната в джамия, но от 1934 г. сградата с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк се превръща в музей и е включена в списъка за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

Решението на турската държава да се превърне "Света София" в джамия предизвика остра негативна реакция в много страни по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com