Гърция: Доволни сме от заключенията на Брюксел относно Турция

4745
Гърция: Доволни сме от заключенията на Брюксел относно Турция
Снимка: Primeminister.gr

Единодушното решение на Европейския съвет да даде на Украйна и Молдова статут на страни-кандидатки за членство в Европейския съюз е важно послание. Това заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на пресконференция след срещата на европейските лидери в Брюксел. Той потвърди подкрепата на Гърция за европейската перспектива на Западните Балкани и заяви, че Гърция е удовлетворена от заключенията, приети от Съвета по отношение на Турция.

"Най-важният резултат от заседанието на Европейския съвет беше единодушното решение да се даде на Украйна и Молдова статут на страни-кандидатки, като същата перспектива има и за Грузия и Босна и Херцеговина", каза Мицотакис и добави, че този ход "изпраща послание, че мястото на Украйна е в Европа, при условие че тя изпълнява изискванията. Посланието на Европа е важно, без да размива сложността на процеса на присъединяване".

Гърция предлага 2033 година като краен срок за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Гърция ще препоръча определянето на 2033 г. като краен срок за приключване на процеса на присъединяване на Западните Балкани, когато ли...

Гръцкият министър-председател заяви също, че е повторил, че Западните Балкани имат място в Европа, но че тези страни трябва да се движат по-бързо в тази посока. "Повтарям, че сме напълно обхванати от заключенията, които бяха приети единодушно и в които се изразява загриженост относно провокациите на Турция", каза Мицотакис по отношение на гръцко-турските въпроси, като заяви, че те "призовават [Турция] да зачита суверенитета и териториалната цялост на всички държави-членки и да деескалира напрежението, което култивира в Източното Средиземноморие, за да насърчи мира и стабилността в по-широкия регион".

По икономическите въпроси гръцкият премиер заяви, че Европейската комисия е натоварена със задачата да завърши предложенията си за прекъсване на връзката между цената на природния газ и тази на електроенергията до края на лятото и че междувременно правителството ще продължи да подкрепя домакинствата и предприятията, доколкото позволява фискалната отговорност. 

Относно решението на Европейския съвет турското министерство на външните работи публикува изявление, в което остро критикува приетите в Брюксел заключения по гръцко-турския спор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com