Гърция и Либия "заровиха томахавката" помежду си

1513
Гърция и Либия "заровиха томахавката" помежду си
Снимка: iStock

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отново отвори посолството на страната в Либия, призовавайки за възстановяване на отношенията, които са нарушени от споразумението между правителството на Триполи за морската граница през 2019 г. с Турция, съобщава БГНЕС. Правителството на единството на Либия встъпи в длъжност на 16-ти март, наследявайки две воюващи администрации, управлявали източните и западните региони в продължение на десетилетие на насилствен хаос след свалянето на Муамар Кадафи.

Посещението на Мицотакис целеше рестартиране на дипломатическите отношения между Гърция и Либия седем години след затварянето на посолството в Триполи заради гражданската война. Визитата дава шанс за нов старт след спорното споразумение през 2019 г. между Турция и тогавашното западно либийско правителство. „Време е да оставим след себе си онова, което е подлагало на изпитания отношенията ни в миналото“, каза Мицотакис в телевизионни интервюта заедно с временния премиер на Либия Абдулхамид Дбейбех. Мицотакис повтори призива на Европейския съюз за "незабавно и пълно оттегляне" на чуждестранните войски от Либия.

Гърция отваря туризма и сухопътните си граници на 14 май

На 14 май Гърция ще отвори всичките си гранични пунктове, за да избегне затрудненията, с които се сблъска страната миналата година, зая...

Споразумението от 2019 г., което накара Атина да експулсира либийския посланик по това време, очерта морската граница между Турция и Либия близо до гръцкия остров Крит. Мицотакис заяви, че споразумението няма юридическа сила и трябва да бъде отменено, добавяйки: „Географията определя тази рамка на нашите двустранни отношения, а не изкуствените линии, които някой чертае на картите“.

През 2020 г. Гърция и Египет подписаха споразумение за определяне на изключителна икономическа зона в Източното Средиземноморие, която според Турция нарушава собствения й континентален шелф и която се припокрива с морските зони, договорени с Либия. Гръцкият външен министър Дендиас трябва да посети Анкара следващата седмица за да проведе нови преговори с Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com