Гърция: Русия изглежда не разбира, че никоя държава няма да толерира намеса

5654
Гърция: Русия изглежда не разбира, че никоя държава няма да толерира намеса
Снимка: iStock/Guliver

"В момента Русия изглежда не е способна да разбере принципните позиции на Гърция във външната ѝ политика". Това гласи основата на позицията на Гърция, публикувана на сайта на гръцкото външно министерство заради напрежението между двете държави, което доведе до отзоваване на дипломати. Припомняме, че преди месец Атина реагира много остро на опити на Москва за влияние върху преговорите за името на Македония, включващи подкупи за гръцки държавни служители, както и опити на Русия да засили влиянието си на Атон – поне от гръцка гледна точка. Последва реакция и от страна на Русия, макар и с известно забавяне, която изгони гръцки дипломати, след като Гърция стори същото. Заради руската реакция беше отзован гръцкият посланик Андреас Фриганас да си тръгне, а Москва така и не назова публично кои гръцки дипломати станаха "персона нон грата" на територията на Руската декларация.

Изрично в декларацията на гръцкото външно министерство по скандала се подчертава, че Гърция има "многостранна независима външна политика и като суверенна държава с дълга история изисква респект и връзки с всички държави, основани на равенство". Атина добавя и и че гледна точно в този "приятелски контекст“ и на Русия.

Гръцко-руският скандал продължава - с отзоваване на гръцки дипломати

След предприетите от Москва ответни мерки в отговор на изгонването на руски дипломати, Гърция ще бъде принудена да отзове от Русия своя...

"Откакто Русия започна да се държи като другар по оръжие с Турция, снабдявайки я с редица оръжейни технологии, изглежда стабилно се дистанцира от позициите, съответстващи на нивото на приятелство и сътрудничество, характеризиращо гръцко-руските отношения за изминалите 190 години. Русия изглежда не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии за международните отношения. В този контекст звучи руското решение да експулсира служители на гръцкото посолство в Русия. Решението на Руското външно министерство, за разлика от гръцкото решение, което е основано на специфични доказателства за нелегална дейност на руски официални лица в Гърция, не е базирано на доказателства. Напротив – руското решение е произволно, реваншистко и не е базирано на доказателства", гласи ядрото на гръцката позиция.

Атина директно "напомня" на Русия, че "нито една държава в света няма да толерира опити за даване на подкуп на държавни служители, принизяване на външната ѝ политика и намеса във вътрешните ѝ работи".

"Гърция взе мерки след като разполагаше с документални и конкретни доказателства. Нещо повече – Гърция никога не се е месила или опитвала да се меси във вътрешните работи на Русия", подчертава Атина.

"Очевидно е, че има някои руснаци – за щастие малко, които си мислят, че могат да действат в Гърция без да зачитат законите и правилата и дори да отправят заплахи. Приятелството между Гърция и Русия диктува такива нагласи да бъдат изоставени. Такъв е случаят, касаещ усилието да се наложи присъствието на "Имперското православно палестинско общество" в Гърция – организация, създадена през XIX век с цел да "дехеленизира“ църковните общности в Близкия изток", посочва още Гърция.

Москва: Вашингтон стои зад решението на Атина да гони руски дипломати

Зад решението на Гърция да експулсира двама руски дипломати стоят САЩ, които открито поддържат такива действия. Това гласи разпростране...

Позицията завършва с обещанието Гърция да отговори търпеливо и трезво на мерките от страна на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com