X
 
 

Гърция ще иска репарации от поне 270 млрд. евро от Германия заради двете световни войни

2101 0
Гърция ще иска репарации от поне 270 млрд. евро от Германия заради двете световни войни
Снимка: Getty Images/Guliver
Гръцкият парламент одобри резолюция, която изисква Германия да плати на Гърция репарации за военни престъпления по времето на Първата и Втората световни войни, предаде БГНЕС.

Парламентарна комисия изчисли, че Германия дължи на Гърция най-малко 270 милиарда евро за щети и плячкосване по време на Първата световна война и насилствено принуждаване Гърция да вземе неизгоден заем по време на Втората световна война.

Полша продължава да настоява за репарации от Германия

Полша има намерение да продължи да обсъжда с Германия въпросът за репарации за щетите, нанесени на страната по време на Втората световн...

Резолюцията получи подкрепата на депутати от всички политически партии. Тя изисква правителството на Алексис Ципрас "да предприеме необходимите дипломатически и юридически мерки, за да удовлетвори исканията на гръцката държава".

В речта си пред парламента Алексис Ципрас нарече искането на репарации от Германия "исторически и морален дълг пред героите от миналото" и каза още, че сега момента е още по-подходящ, с оглед "заплахата за Европа от десен екстремизъм и национализъм". Ципрас каза, че Атина ще изпрати вербална нота на Берлин, с което да се постави началото на процеса.

Искането на военните репарации от Германия беше едно от обещанията, с което Алексис Ципрас и неговата партия "Сириза" дойдоха на власт през 2015 година. Повдигането на въпроса сега, с наближаването на парламентарните избори, се смята за опит на "Сириза" да навакса изоставането от дясната опозиция, което сочат социологическите проучвания.

При последното си посещение в Атина, канцлерът Ангела Меркел каза, че "Германия осъзнава своята историческа отговорност". Когато става дума за конкретни плащания, обаче, позицията на Берлин е, че въпросът е решен още през 1960 г. в споразумение с няколко европейски правителства. Говорител на германското правителство каза и днес, че "въпросът с репарациите вече е уреден, както политически, така и юридически".

Гърция: Не сме се отказвали от репарациите

Гърция никога не се е отказвала от искането за военни репарации от Германия за Първата и Втората световни войни. Това се казва в докла...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 10 декември
Дневен хороскоп за 10 декември

Овен Днес не очаквайте чудеса от себе си. Не е задължително всеки ден да е специален. Сега може да се насладите на истинско спокойствие. Телец Това...

Последно в Актуално