Гърция забрани сърби да влизат в страната, хотелиерите недоволстват

2839
Гърция забрани сърби да влизат в страната, хотелиерите недоволстват
Снимка: ПЦ на МВР

Гърция забрани граждани на Сърбия да влизат на територията на страната от 6 до 15 юли заради влошената епидемиологична обстановка, заяви правителственият говорител Аристотелия Пелони. Стана ясно и че мярката може да бъде удължена.

Решението било взето след анализ на данните за разпространението на коронавируса в Сърбия, в която се наблюдава ръст на заболеваемостта. Според някои анализатори заради неспазване на мерките и отслабените рестрикции от страна на правителството покрай парламентарните избори в страната.

Всички туристи към Гърция вече - само през ГКПП Кулата

Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Гърция, мога да преминат само през ГКПП Кулата, съобщиха от Гранична полиция. В обратн...

По данни на Министерство на здравеопазването, през последното денонощие в Сърбия са починали 8 пациенти с COVID-19 и са регистрирани нови 325 случая на заразяване. Властите отварят полеви болници в големите градове на страната и пренасочват пациенти, а на места е върнато извънредното положение. Критична е ситуацията в столицата Белград.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 юли

Според властите в Атина отстъпка може да бъде направена само при съществена причина за влизане в страната, а сърбите, които в момента са на почивка там, могат да я завършат спокойно, съобщи РИА Новости, цитирана от БНТ.

За гръцките хотелиери това е пореден удар. Гърция е популярна дестинация за почивка на сърбите, според изследване, цитирано от БНР, те заедно с българите представляват основния туристически поток в северната част на страната. Те почиват основно на Халкидики, с резервации в последния момент, заради страха от нови забрани. А в момента заетостта на хотелите по гръцките острови достига едва 15%, оплакват се от бранша.

Според председател на Съюза на хотелиерите вече дори прогнози за загуби не могат да се правят, въпреки оптимизма на министъра на туризма Теохарис, който обеща "успешен август".

България постави въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гърция н...

Последните сръбски туристи преминаха в Гърция минути преди да се затвори границата в 6 часа тази сутрин. Пред камерите на гръцките медии сърби благодариха на българите, които са им давали предимство, за да влязат в страната през пункта Кулата - Промахон, съобщава Националното радио.

След затварянето на Маказа, ГКПП Кулата остана единственият вход за туристи към Гърция. С това и бизнесът в Северната част на страната започна да страда силно. Вече са спрени и еднодневните екскурзии на българите, съобщават от Кавала.

По граничните пунктове между България и Гърция

Трафикът на леки автомобили на през ГКПП Кулата – Промахон е интензивен, но преминаването се извършва по-бързо, тъй като от 8 часа тази сутрин не се пропускат граждани на трети страни, съобщават от Гранична полиция.

На ГКПП Маказа, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Ивайловград не се пропускат туристи. Пропускат се само лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция.

Унгария затяга контрола по границата със Сърбия

Унгарското правителство е наредило увеличаване броя на полицаите и войниците по границата със Сърбия поради засилване на потока от мигр...

На пунктовете Илинден и Капитан Петко войвода към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП Ивайловград – само сезонни работници.

През ГКПП Маказа могат да преминат собственици на имоти в Гърция с документ за собственост.

Не се извършва преминаване през ГКПП Златоград и в двете посоки.

Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com