Гърция загрижена от искането към Вартоломей да признае автокефалията на македонската църква

1196
Гърция загрижена от искането към Вартоломей да признае автокефалията на македонската църква
Снимка: БГНЕС

Гръцките църковни кръгове коментираха исканията на македонските власти до Вселенския патриарх Вартоломей за автокефалията на Македонската църква. Информацията предаде агенция „Макфакс“, цитирана от "Фокус".

„Задната врата“, отворена от Вартоломей, изглежда, не е била затворена с издаването на томоса за автокефалията на разколническата църква в Украйна, предизвиквал възмущение и скръб сред милиони православни християни по света". По този начин гръцките църковни кръгове коментират исканията на македонските власти до Константинополския патриарх за автокефалията на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

Според Дмитрис Челегидис, професор в Аристотелския богословски университет в Солун, въпросът за автокефалията очевидно е въпрос на Сръбската православна църква. 

„Всичко е абсолютно ясно. Този въпрос очевидно е от компетентността на Сръбската православна църква. Ако Вселенският патриарх започне да признава автокефалията, тогава той ще излезе извън юрисдикцията си, както в случая с Украйна. Подобни ходове на църквата само създават проблеми“, подчертава професорът. 

Гръцката църква обяви йогата за несъвместима с православието

Гръцката православна църква (ГПЦ) обяви йогата за „абсолютно несъвместима“ с християнската вяра. Това съобщава британското ...

„Тъй като не признаваме съседната държава като Северна Македония, как можете да очаквате да признаем македонската автокефалия? В Скопие няма „македонска църква“. По мое лично мнение патриарх Вартоломей не трябва да им дава автокефалия“, заяви митрополитът на Флорина, Теоклит. 

Източници в Гръцката православна църква, близки до Светия синод, твърдят, че Гръцката православна църква ще последва волята на патриарх Вартоломей, както в случая с предоставяне на автокефалия на украинската църква.

В края на 2019 г. бившият върховен представител на Гръцката православна църква заяви пред „Спутник“, че Гръцката православна църква няма да може да се противопостави на съществуването на независима македонска църква. Това се дължи на факта, че гръцките архиепископи са загубили правото на вето, когато са признали правото на патриарха да предоставя пълна автокефалия.

Протоиерей Теодорос Зисис, професор по богословие в Солунския университет „Аристотел“, коментира действията на Константинополския патриарх, казвайки, че „Вартоломей се опитва да спечели подкрепата на мнозинството в църковния свят, като създава свои църкви и се опитва да отслаби както сръбската, така и руската църкви“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com