Гърция закри държавната си телевизия

5601
Гърция закри държавната си телевизия

Да закрие държавната телевизия ЕРТ и след това да я открие отново, но с намален персонал реши правителството в Атина. Оздравителният план бе наложен от поетия към гръцките кредитори ангажимент да бъдат уволнени в кратки срокове 2 000 заети в държавния сектор, предаде GrReporter.

Според източници решението е било взето в събота, но през последните месеци няколко гръцки медии се позоваха на плановете на правителството.

МВФ призна за значителни грешки в спасителния план за Гърция

МВФ призна, че първият спасителен план за Гърция от 2010 г. се е характеризирал със "значителни грешки" заради прекалено оптимистични...

Новината бе обявена официално от правителствения говорител Симос Кедикоглу по новините в 18:00. В полунощ сигналът на ЕРТ беше прекъснат.

“Обществената телевизия е уникален пример за пилеене на средства и непрозрачност. И това приключва днес. Гръцкият народ плаща за ЕРТ чрез сметките за електричество и сумата се равнява на около 300 милиона евро годишно. Тя струва от три до седем пъти повече от останалите телевизии и има от четири до шест пъти по-голям персонал за много малки проценти на гледаемост. Трите канала заедно стигаха едва до половината от гледаемостта на една неголяма телевизия”.

Според източници на вестник Катимерини в новата ЕРТ ще започнат работа само част от съществуващите днес 2 800 служители. Останалите ще могат да напуснат доброволно или ще бъдат уволнени по законните наредби, които регламентират тези процедури в частния сектор. Служителите в двата канала ЕТ1 и НЕТ в Атина и ЕТ3 в Солун се намират в сградите на телевизията, където се съвещават за протестните действия, които вече предприеха. Те призовават граждани, партии и организации да ги подкрепят.

Партньорите на Нова демокрация в тройната коалиция се обявиха срещу закриването на ЕРТ. “Не е възможно една европейска страна да остане дори и за час без публична телевизия”, се посочва в съобщение на Демократичната левица.

Бомбен атентат в Атина, за щастие без жертви

Една жена пострада леко, след като бомба, поставена под кола на директорка на затвор, беше взривена рано тази сутрин в Атина, съобщи ...

ПАСОК също се обяви срещу закриването на ЕРТ, което описва като жертване, понеже не са били избрани на време и с конкретни процедури 2 000 държавни служители за уволнение. Двете партии призоваха за експресно съставяне на план за реорганизиране и оздравяване на ЕРТ.

Опозиционните партии се обявиха категорично срещу решението на кабинета, а от СИРИЗА заявиха, че ще подкрепят активно протестите на служителите.

От сутринта беше ясно, че на днешната среща на лидерите на тройната коалиция ще бъде обсъден и планът за оздравяването на държавните радио и телевизия. Малко след обяд стана ясно, че в Държавен вестник е бил публикуван президентски указ, който позволява на компетентните във всеки случай министри да вземат решения за сливането или закриването на държавни служби.

Според източници на вестник Катимерини в новата ЕРТ ще започнат работа само част от съществуващите днес 2 800 служители. Останалите ще могат да напуснат доброволно или ще бъдат уволнени по законните наредби, които регламентират тези процедури в частния сектор. Служителите в двата канала ЕТ1 и НЕТ в Атина и ЕТ3 в Солун се намират в сградите на телевизията, където се съвещават за протестните действия, които ще предприемат. Те възнамеряват да не позволят да бъде прекъснат сигналът на медията и призовават граждани, партии и организации да ги подкрепят.

Партньорите на Нова демокрация в тройната коалиция се обявиха срещу закриването на ЕРТ. “Не е възможно една европейска страна да остане дори и за час без публична телевизия”, се посочва в съобщение на Демократичната левица.

ПАСОК също се обяви срещу закриването на ЕРТ, което описва като жертване, понеже не са били избрани на време и с конкретни процедури 2 000 държавни служители за уволнение. Двете партии призоваха за експресно съставяне на план за реорганизиране и оздравяване на ЕРТ. Заслужава да се отбележи, че четирите министри, които се подкрепят от двете партии не са подписали президентския указ.

Опозиционните партии се обявиха категорично срещу решението на кабинета, а от СИРИЗА заявиха, че ще подкрепят активно протестите на служителите.

До момента събитията се концентрират в ЕРТ, но указът засяга всички държавни компании, без да е ясно колко още от тях ще бъдат слети или закрити окончателно.

- See more at: http://www.grreporter.info/Zakrivat_drzhavnata_televiziya_ERT/13773#sthash.bGfiB6Zx.dpuf

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com